Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tělo matky darovali na výzkum „Alzheimera“. Místo toho se na něm vyřádila armáda

Autor: jer - 
6. ledna 2017
21:45

Doris Staufferová zemřela v 74 letech v americké Arizoně. Rodina darovala její tělo na vědecké účely, věřila totiž, že její mozek nakažený Alzheimerovou chorobou bude užitečný při výzkumu tohoto zákeřného onemocnění. Jenže tělo Doris místo toho posloužilo na testování výbušnin v americké armádě. Rodina se o tom dozvěděla až od novinářů, o případu informovala agentura Reuters.

Jim Stauffer se po smrti své matky rozhodl udělat to, co považoval za správné. O svoji matku, která trpěla demencí, se staral až do její smrti, která přišla v roce 2013. V té době se rozhodl, že daruje mozek Doris na vědecké účely, aby tak pomohl při hledání léčby na Alzheimerovu chorobu.

Na doporučení zdravotní sestry, rodina kontaktovala Centrum biologických zdrojů (Biological Resource Center, BRC), místní společnost, která zprostředkovávala darování těl pro výzkum. Během několika hodin BRC vyslala řidiče, aby tělo Doris vyzvedl. Jim Stauffer podepsal formulář, čímž dal svolení k provádění lékařských experimentů na těle své matky. Rovněž zaškrtnul políčko nesouhlasu s použitím těla na nelékařské účely (například armádní a dopravně-bezpečnostní testování).

Na kremaci byla jen jedna ruka

Za deset dní Jim dostal zpopelněné ostatky své matky. Nikdo mu nesdělil, že tělo jeho milované matky posloužilo k jinému účely. Až záznamy prozkoumané agenturou Reuters ukázaly, že zaměstnanci BRC pro kremaci z těla Doris použili pouze jednu ruku. Tu odeslali zpopelněnou synovi. Zbytek těla se ale stal součástí výzkumu prováděného armádou USA. Mozek Doris na výzkum Alzheimerovy choroby nikdo nikdy nepoužil.

Experiment armády, kterého se ostatky Doris proti vůli pozůstalých zúčastnily, zkoumal poškození těla výbušninami nastraženými u cesty. A podle interních záznamů BRC a armádních zdrojů, se v podobných experimentech použilo nejméně 20 dalších těl. Ve všech případech bez povolení dárců nebo jejich příbuzných.

Morbidní byznys s těly

Případ poukázal na morbidní byznys, který kolem darování mrtvých těl pomalu vzniká. Společnost BRC ostatky Doris armádě prodala za 5 893 dolarů (asi 150 000 korun). Armáda je ale zřejmě v celém incidentu nevinně. Použití těla bez souhlasu pozůstalých je proti jejím předpisům. Představitelé armády, kteří se na projektu podíleli, uvedli, že nikdy nedostali formuláře, které dárci podepisovali.

Společnost BRC, která za dekádu svého fungování prodala asi 20 tisíc částí z cca 5 000 lidských těl, již ukončila svoji činnost a existenci. Její bývalý vlastník Stephen Gore se k podvodu minulý rok přiznal. Ve vyjádření pro Reuters Gore uvedl, že se vždy snažil ctít přání pozůstalých a posílat formuláře, pokud si je výzkumníci vyžádali.

Nejhorší na celé záležitosti je, že Jim Stauffer se o osudu těla své matky Doris nedozvěděl ani od BRC, ani od armády. Skutečné použití těla mu sdělil až reportér, který se záležitostí zabýval. Realita Jima i jeho ženu Lisu zasáhla.

Obchod s celými mrtvými těly i jejich částmi je v USA legální. Nejedná se o orgány použitelné k transplantaci, s těmi je zacházeno podle jiných pravidel a podléhají přísné kontrole. Obchod s orgány pro jiné účely je ale téměř bez dohledu. Žádný federální zákon prodej a nákup ostatků neomezuje a žádná agentura organizace podobné BRC nekontroluje.

londynskypes ( 7. ledna 2017 16:58 )

Omasta ( 7. ledna 2017 15:05 )

A tak co? I výbušniny se musejí testovat, aby správně fungovaly. Zkoumat mozky lidí, co zemřeli na alzheimerovu chorobu nikdo nepotřebuje, protože léky se zkoumají na živých. Říká se: darovanému koni na zuby nehleď, a platí to i opačně. Nestarej se, co s tím darem udělali.

zkzkz ( 7. ledna 2017 10:57 )

H O V A D A

naidka ( 7. ledna 2017 09:29 )

Všechno, co je spojeno s válkou, je nechutné, úchylné a morbidní. Hnus.

petr1982 ( 7. ledna 2017 01:13 )

Když chtějí testovat výbušniny, ať si zajedou do Německa, Francie, Švédska. Tam poslední dobou přibylo spousty nepotřebných těl...

Zobrazit celou diskusi