Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chaos v Libyi pokračuje. Rezignoval náměstek předsedy vlády

Autor: uni, ČTK - 
3. ledna 2017
16:10

Jeden z náměstků předsedy libyjské vlády rezignoval. Nová vláda národní jednoty, kterou podporuje OSN, podle něj selhala. Svým rozhodnutím však zasadil ránu politickému zřízení, které se snaží udržet kontrolu nad touto severoafrickou zemí, napsala agentura AP. Jde o první rezignaci člena nového kabinetu.

„Nepodařilo se nám vyřešit politickou krizi… Nedokázali jsme vyřešit každodenní problémy občanů, zatímco starší problémy se hromadily a nové vznikaly,“ řekl Músa Kúní na pondělní tiskové konferenci v Tripolisu. Přestože vládní síly v prosinci dobyly město Syrta, které bylo od roku 2015 v držení radikálů z organizace Islámský stát (IS), Kúního rezignace přichází ve chvíli, kdy boje v zemi neustávají.

„Přebíráme odpovědnost za vše, co se v loňském roce stalo, tedy za násilí, znásilňování, vraždy, okupace či plýtvání veřejnými zdroji. Bez ohledu na závažnost případu, zodpovídáme za něj,“ řekl Kúní.

Po svržení režimu dlouholetého diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 vznikla v zemi postupně dvě mocenská centra. Hlavní město Tripolis a podstatný díl západní části země ovládla islamistická vláda a parlament, zatímco východ Libye byl pod kontrolou mezinárodně uznávané vlády podporované parlamentem se sídlem v Tobrúku.

Dohoda o nové vládě byla v prosinci 2015 podepsána v Maroku, kabinet se pak ujal vlády loni 12. března na základě deklarované podpory 100 ze 198 poslanců mezinárodně uznávaného parlamentu sídlícího ve východolibyjském Tobrúku.

Hlasováním o důvěře tohoto parlamentu ale vláda zatím neprošla. Část ministrů se koncem března přesunula do Tripolisu. V čele kabinetu stojí Fáiz Sarrádž. I přes podporu OSN má však vláda malou moc, v zemi nadále působí různé islamistické skupiny.

Zobrazit celou diskusi