Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Šlachtovo exsídlo na Zbraslavi nahradí policejní supercentrála. Za 2,6 miliardy

Autor: bkr, ČTK - 
2. prosince 2016
17:00

Policie chce v Praze na Zbraslavi vybudovat nový komplex, kam by přesídlili Kriminalistický ústav a Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ). Náklady na přípravu projektu a výstavbu se předběžně odhadují na více než 2,6 miliardy korun. Dalších 600 milionů by mohlo stát vybavení moderních laboratoří pro kriminalisty. Nový areál by měl vzniknout v letech 2018 až 2022. Nejprve však musí záměr schválit vláda. 

Ve zbraslavském areálu nyní sídlí středočeská krajská policie a část nedávno vzniklé NCOZ včetně jejího vedení. Další část centrály sídlí v centru Prahy stejně jako Kriminalistický ústav. Na Zbraslavi úřadoval Robert Šlachta jako šéf dnes už sloučeného Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Bylo to ještě před tím, než kvůli nesouhlasu s reorganizací policie rezignoval.

Policie chce nový komplex na okraji Prahy postavit kvůli tomu, že policisté nyní nemají pro práci vhodné podmínky. „Stávající objekty dlouhodobě nesplňují požadavky, současně jejich dispozice a kapacita neumožňuje rozvoj útvarů, stojí v podkladech, které ministerstvo vnitra brzy předloží vládě.

Zbraslavi nahrál územní plán

Výstavba nového komplexu je podle policie také výhodnější ekonomickou variantou, jelikož se ušetří za provozní náklady za objekty v centru metropole, které by patrně brzy musely projít opravami. Po odstěhování policejních složek se budou moci prodat. V horizontu 20 let by se mohlo ušetřit přes 1,3 miliardy korun, odhadla úspory policie.

Lokalita zvítězila proto, že výstavba je v souladu s územním plánem. Policie by z evropských fondů chtěla získat dotaci až 650 milionů korun na výstavbu části objektu pro Kriminalistický ústav. „Podmínkou pro získání dotace je předložení projektové žádosti nejpozději v březnu 2018. Povinnou přílohou je pravomocné územní rozhodnutí a podaná žádost o stavební povolení,“ uvádí materiál. Zbývající více než dvě miliardy korun na výstavbu by měly jít ze státního rozpočtu.

Policie ve zdůvodnění záměru výstavby informuje také o dalších nákladech. Kriminalistický ústav by měl získat moderní laboratoře, jejichž cena se odhaduje na 600 milionů korun. Polovinu z těchto peněz chce policie opět získat z evropských dotací.

Výstavbě ještě bude předcházet dlouhý proces. Vláda nejprve musí záměr schválit. Ministři vnitra a financí pak budou muset v rozpočtu hledat 3,2 miliardy korun. Současně začne vznikat projekt, policie také musí získat potřebná povolení k zahájení stavby.

agfor ( 2. prosince 2016 18:39 )

Budou taky špiclové vydávat účtenky EET ?

Zobrazit celou diskusi