Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Reorganizace policie „startuje“. Národní centrála zahájila první den

Autor: mib/ČTK - 
1. srpna 2016
06:44

V Česku v pondělí začíná fungovat Národní centrála proti organizovanému zločinu, která vznikla sloučením protimafiánského a protikorupčního útvaru. V nové policejní složce bude pracovat 870 policistů. Její vznik vyvolal roztržku uvnitř vládní koalice mezi ČSSD a hnutím ANO, které hrozilo odchodem z vlády.

Vedení policie organizační změnu hájí. Věří tomu, že nový útvar bude z jednoho místa efektivněji bojovat proti zločinu. Ředitelem NCOZ bude Michal Mazánek, jehož podřízení se budou zabývat například korupcí, terorismem, extremismem, migrací či rozsáhlou hospodářskou kriminalitou.

Vznik nového útvaru vyvolal roztržku na politické scéně. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) změny ve sboru podepsal i přes nesouhlas koaličního hnutí ANO, které se obává zejména zastavení vyšetřování závažných kauz. Vedení policie to odmítá.

Mezi nejhlasitější kritiky reformy patří bývalý šéf protimafiánského útvaru Robert Šlachta, který kvůli tomu od policie odešel. Žalobci prověřují, zda reforma není pouze starým plánem, který měl vést k jeho odstranění.

V souvislosti s reformou se vyšetřuje také několik trestních oznámení. Jedno míří kvůli pomluvě na bývalého policistu Jiřího Komárka z ostravské expozitury ÚOOZ, který obvinil policejního prezidenta z „brutálních“ úniků ze spisů. Komárek zase podal trestní oznámení na Tuhého, jeho náměstka Zdeňka Laubeho a Chovance. Reorganizaci považuje za sabotáž. Policejní reformu prověřuje také sněmovní vyšetřovací komise.

ČTĚTE VŠE O REORGANIZACI POLICIE

1pravda1 ( 1. srpna 2016 10:31 )

Celá tato nepřipravená, utajovaná a přerychlená jako reforma policie má hlavní cíl. ------------Dostat pod kontrolu ÚOOZ a zjistit na čem pracuje a hlavně, aby měl Tuhý, Laube, Chovanec a Sobotka přehled, co se vyšetřuje a jestli je to náhodou nemůže ohrozit, protože se zřejmě Tuhý dověděl, že se dokonce prověřuje telefon jeho blízkých, ze kterého byly poskytovány informace o vyšetřování kauz... ČSSD měla obavy po kauze Vidkun, jestli náhodou nebude obviněn někdo další a vyšší z ČSSD a to by mohlo ohrozit jejich volební výsledky, které se snaží nasbírat tím, že budou přidávat a rozdávat peníze dokonce i státním úředníkům a to nejen tedy uplácením voličů ale i uděláním co největší sekery do schodku státního rozpočtu, a PAK TO HODIT NA BABIŠE, ŽE ONI SICE PENÍZE CHTĚLI ALE ZA STÁTNÍ KASU JE ZODPOVĚDNÝ ON A ŽE HOSPODAŘIT NEUMÍ, KDYŽ JIM TOHO TOLIK ROZDAL. ČSSD totiž ještě vůbec nepochopila, že státní rozpočet tvoří jak příjmy tak výdaje, ale oni chtějí jen vydávat. Už ministr vnitra Chovanec po auditu, kde se špatně zaúčtovalo neboli ztratilo 4,7 miliardy korun zjistil, kde jsou ty peníze? Nebo jen zase stojí s nataženou rukou u Babiše, ať mu dá peníze další, ačkoliv Chovanec zjevně neví, kde peníze na ministerstvu má.

Zobrazit celou diskusi