Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pivovary: Kvůli EET zavřou stovky hospod, masivně ruší objednávky

Autor: jer, ČTK - 
24. listopadu 2016
18:49

Pivovary ve spojitosti s prosincovým nástupem elektronické evidence tržeb (EET) hlásí masivní úbytek odběratelů piva. Odběr ruší hlavně menší a venkovské restaurace. Vyplývá to ze čtvrteční ankety ČTK mezi pivovary.

Jenom největší výrobce piva Plzeňský Prazdroj uvedl, že pivo přestalo odebírat k začátku prosince několik set podniků. Dopady EET však budou jasné až v prosinci nebo v lednu. „Svou činnost momentálně ukončují spíše menší a vesnické hospody, které nepodávají teplé jídlo. Dá se ale předpokládat, že hlavní vlna dopadu EET ještě přijde, a to s koncem kalendářního roku,“ řekl ČTK ředitel obchodu hospod a restaurací z Prazdroje Tomáš Mráz.

V menším měřítku podobnou situaci zažívají i Pivovary Staropramen. „Zatím se někteří zákazníci předběžně vyjádřili, že pravděpodobně ve své činnosti pokračovat nebudou. Jde řádově o pár desítek,“ sdělila ČTK mluvčí Denisa Mylbachrová. Podle ní je ale ještě na bilanci příchodu EET brzy. „Někteří zákazníci nám oznámili ukončení spolupráce s naším pivovarem, když jako hlavní důvod k ukončení podnikání v gastronomii uvedli zavedení EET,“ dodal vedoucí oddělení tuzemských prodejů Budějovického Budvaru Martin Horejš.

Například ředitel Pivovaru Hols Vratislavice Petr Hostaš odhaduje, že v souvislosti s přechodem na EET může pivovar přijít o deset až 15 procent odběratelů. „Zejména malé hospody na vesnicích, kterých máme hodně, chtějí skončit. Někteří o tom zatím jen mluví, jinde už ale přestávají objednávat pivo. Kolik jich reálně ubude, ale uvidíme až v prosinci,“ řekl ve čtvrtek ČTK.

Problémem podle něho není pro hospodské jen pořízení nové pokladny, ale také paušální poplatky za spojení. „Pro malou hospodu to znamená prodat měsíčně jeden sud navíc, a to není jednoduché,“ vysvětlil. Restauracím, které výhradně nabízejí vratislavické pivo, nabídl podnik zajištění vybavení, využili toho však jen jednotlivé restaurace. „Někteří hospodští se nechtějí vázat, jinde využili nabídek velkých pivovarů,“ doplnil Jaroslav Toman z obchodního oddělení. Například nabídku výhod Prazdroje využilo podle Mráze 1500 restaurací.

Také největší pivovar v Libereckém kraji Pivovar Svijany má informace o tom, že někteří provozovatelé chtějí kvůli EET své hospody zavřít. Týká se to hlavně malých venkovských podniků, kde se novinkou už nechtějí zabývat. Jde o několik desítek našich odběratelů, řekla ve čtvrtek ČTK mluvčí pivovaru Petra Winklerová.
Některým pivovarům ale odběratelé z řad hospod kvůli EET plošně neubývají, například pivovaru Bernard v Humpolci. „Jistě, jsou někteří hospodští, kteří se dosud nerozhodli, zdali budou pokračovat v podnikatelské činnosti, ale to vše ukáže několik příštích týdnů,“ sdělil ČTK mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek. Nabídka konkurenčních pivovarů na řešení EET v tom podle něj roli nehraje.

EET bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se týkat zhruba 40.000 podnikatelů. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Stánkový prodej občerstvení bez zázemí pro hosty ve formě stolů a židlí, například na festivalech, se do evidence zapojí od března 2018, stejně jako prodej na farmářských trzích nebo služby účetních, advokátů i lékařů. Od června 2018 se do systému zapojí například kadeřnice, vybraní řemeslníci, opraváři domácích spotřebičů nebo astrologové.

DarkManX ( 25. listopadu 2016 20:01 )

 Mozna jsou to zlodeji protoze neplatej dane,ale az se kvuli eet projevej skutecny naklady restauraci,tak budete muset zacit krast vy abyste si mohly dat v restauraci smazak nebo maly pivo....

marti33 ( 24. listopadu 2016 22:20 )

pokud Babiš je asi abstinent, takže je to pi č a.

bullshit ( 24. listopadu 2016 20:57 )

to iteček-typuji Vás na lampasáka, úředníka nebo důchodce. Hlavní koblihář Vás pěkně zmasíroval. ANO, hlavně že on je etalon poctivosti a pravdomluvnosti a hlavní platič daní.

bullshit ( 24. listopadu 2016 20:53 )

to gabreta. Výmluvy to nejsou, můj kamarád na větší vsi zavřel od 1.12. Celkem 8 lidí poslal na ÚP. Hospoda je docela dřina, závidí jen ten který neví o co jde a neví kolik sosačů je na obyčejného hospodského navěšeno. Myslím, že pár hospod bude k pronájmu a každý závistivec má svobodnou volbu to také zkusit a zbohatnout....

gabreta ( 24. listopadu 2016 20:49 )

Žádný hospody kvůli EET nezavřou. To jsou jen výmluvy. Zavřou je kvůli zákazu kouření!! Když hospoda IV.cenový, kam chodí lidi jen na pivko a pokecat, což si tam bez cigárka neumím představit. EET se jenom hodí do krámu!!

Zobrazit celou diskusi