Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Sobotka: Babiš s EET způsobil chaos. Není seriózní sbalit si věci a jít

Autor: simao - 
24. listopadu 2016
10:40

Koaliční schůzka byla tentokrát mimořádně ostrá. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se na ní rozčílil. Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) naštvaně odešel. Spor se vedl o změny na poslední chvíli v elektronické evidenci tržeb, eskalovalo však i napětí, které je mezi koaličními partnery od předvolební kampaně. V pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére, Sobotka komentoval, k čemu přesně z jeho pohledu došlo. Babiš se podle něj zachoval chaoticky.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) se Andreje Babiše zastal (ANO), když se ve Sněmovně řešilo Čapí hnízdo. Oba svorně tvrdí, že jejich vláda je úspěšná. Ale čas od času to v ní pořádně zaskřípe. Tentokrát létaly jiskry přímo na koaliční radě, kde chtěl Babiš řešit zákon o střetu zájmů. Oznámil tam však další výjimky v EET, nachystané jen týden před startem celého systému. Sobotku to dopálilo.

„Musím říci, že to byla unikátní zkušenost. Bohužel ministr financí se zachoval naprosto chaoticky,“ řekl k tomu Sobotka den poté v pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére.

„Já myslím, že tím poškodil náběh systému elektronické evidence tržeb. Ministr financí celou dobu vystupoval s tím, že chce co nejméně výjimek, že celá věc je dobře připravena, že celá věc je dobře promyšlena. Konec konců, ministerstvo financí to připravuje tři roky,“ dodal Sobotka. Zásadní změny v EET oznámené sedm dní před startem systému se mu proto pranic nelíbí.

Video  Sobotka o hádce na vládě: Babiš byl chaotický, změny v EET donesl narychlo na papíře  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Elektronická evidence tržeb má platit již od 1. prosince. Babiš tak skutečně předložil návrh na změny na poslední chvíli – chce z EET vyjmout drobné živnostníky s příjmy do 250 tisíc korun. Výjimku pak připravil i pro e-shopy.

Sobotka Babišovi vytýká, že změny předložil teprve včera. Na jednom listu A4 a na konci koaliční rady. „Na samém konci jednání koaliční rady ministr financí rozdal jeden list papíru, jednu A4, popsanou z jedné strany, ve které navrhl další změny v sytému EET. A to i takové změny, které budou vyžadovat změnu zákona, které už se mohou dotýkat lidí, kteří od 1. prosince se do systému EET mají ze zákona povinnost přihlásit. Já si myslím, že  Já myslím, že to je velmi problematický krok, protože to do značné míry kompromituje ministerstvo financí,“ uvedl premiér.

Sobotka: Vzbuzuje to podezření, že systém není připraven

Sobotka pokládá Babišův krok za velmi neseriózní i vůči daňovým poplatníkům. Premiérovi vadí, že nové a nové výjimky vyvolají spíše nevraživost mezi podnikateli, kteří budou a nebudou mít úlevy.

„Já jsem požádal poradce, aby se na to podívali, abychom se mohli vyjádřit k tomu věcnému obsahu. To, co já teď v první fázi kritizuji, je fakt, jakým způsobem to bylo provedeno,“ uvedl dále k atmosféře na koaliční schůzce Sobotka. „Je otázka, jaké další změny bude chtít ještě ministerstvo financí navrhovat, na co ještě na ministerstvu financí přijdou,“ doplnil.

V souvislosti s koaliční radou se Sobotka pustil do Babiše i na Twitteru. „Strašná metoda práce ministra financí Babiše. 7 dní před startem EET přinese na koaliční radu další změny. Opravdu mají poplatníci tohle zapotřebí?“ tázal se Sobotka. 

Metodu práce ministerstva financí Sobotka nadále označuje za naprosto chaotickou a neseriozní. „Vzbuzuje to podezření, že celý ten systém není dobře připraven, že celý ten systém není dobře promyšlen,“ uvedl v pořadu Blesk.cz Sobotka.

Dojde k odsunu EET? „Mě ten včerejšek trochu znejistěl nebo nahlodal,“ reagoval však premiér na to, zda 1. prosinec je ideální termín pro spuštění první vlny EET. Neví prý o ničem, co by bylo takovým důvodem, aby se EET zcela odložilo.

Babiš se sbalil a odešel. Podle premiéra neseriózní

„Pan premiér zrazu se rozčílil a postavil se a řekl, že nemusíme pokračovat. Tak já jsem se sbalil a odešel,“ komentoval přitom rozpory na koaliční schůzce ve středu Babiš. „Já myslím, že to není úplně seriózní přístup, sbalit si věci a jít pryč. On nám rozdal papír, kde je navrženo, jaké se mají udělat změny, ale koaliční rada to jednání v této věci nedokončila,“ kontroval dnes Sobotka.

Přesto stále věří, že se vláda do konce funkčního období nerozpadne. „Já myslím, že rozpad koalice si nikdo nepřeje, myslím si, že si to nepřejí ani občané,“ uvedl Sobotka.

Krajské volby podle něj ukázaly, že ANO a ČSSD jsou nejsilnější strany v republice. Šel by s Babišem do vlády znovu? „Pokud bychom v příští vládě měli hrát roli nějakého menšího partnera nebo juniorního partnera, myslím si, že by to nebyla dobrá pozice pro sociální demokracii,“ říká Sobotka. Chce prý opět sestavit vládu z pozice nejsilnější politické strany.

Ale co kdyby se premiérem měl stát Andrej Babiš? „V takovéto situaci by sociální demokracie měla velmi váýně  uvažovat, ale já teď nechci předjímat výsledek voleb. My máme ambisci být první na pásce a máme ambici sestavit i příští vládu,“ dodal šéf ČSSD.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

aluman ( 24. listopadu 2016 22:48 )

Carmin, proč tu tak hloupě a nesmyslně lžeš? To jsi blbej nebo navedenej?

aluman ( 24. listopadu 2016 18:42 )

Kasa není prázdná jen zdánlivě, a to díky imaginárním přesunům financí. Celkově jsme na tom hůř než za Kalouska, což i pro ty v ekonomice nezběhlé potvrzuje výrazně nadprůměrně schodkový rozpočet na příští rok.

aluman ( 24. listopadu 2016 17:52 )

Normální je respektovat presumpci neviny a ne nutit třeba majitelku malé cukrárny se třema stolkama investovat do EET 38 000,- + měsíční poplatky, z čehož se jí nic nevrátí, jen proto, že někteří kradou. O tom jak to zpomalilo obsluhu a kolik kvůli tomu má papírování navíc nemluvě.

michalfiser ( 24. listopadu 2016 16:21 )

Hele Kalousku, proč píšeš pod cizím jménem? Stejně všichni vědí, že TOP 09 je už nevolitelná

nezadat1 ( 24. listopadu 2016 14:52 )

Nic nového,to je od 1990 běžná věc a proto ta EET.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa