Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sobotka by u ANO a lidovců vyměnil jednoho či dva ministry. Hermana s Ťokem?

Autor: simao - 
24. listopadu 2016
13:50

Jednoho dva ministry. Tolik zástupců ve vládě by premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) rád vyměnil u svých koaličních partnerů ANO a KDU-ČSL. Právě dva ministry nyní mění Sobotka z řad ČSSD. V pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére, změny blíže vysvětloval. Připojil zároveň, že odchod kritizovaného Daniela Hermana (KDU-ČSL) podle něj není vznesenou podmínkou.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) upozornil, že nejde o první změny ve vládě, ale došlo již i na výměny Babišových ministrů na resortech pro místní rozvoj, ve spravedlnosti, v dopravě. „V sociální demokracii byla pouze jedna změna, která se týkala ministra školství,“ upozornil.

Nyní přichází další dvě změny na straně ČSSD, necelý rok před volbami. Ve srovnání s předchozími vládami však podle premiéra není celkově v jeho kabinetu změn mnoho. „Já si docela vážím personální stability, protože ona dobře pomáhá fungování ministerstev. Ale když se vrátím k současnému zastoupení koaličních stran, určitě jednu dvě změny bych si představit dokázal,“ vzkázal Sobotka svým koaličním partnerům.

Premiér přitom reagoval i na slova, která o výměnách u koaličních partnerů pronesl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Sobotka se kvůli změnám sejde s Babišem i Bělobrádkem

Jaké resorty Sobotka myslel? „Já myslím, že je zřejmé, na kterých ministerstvech jsou problémy, vyplývá to i z těch mých schůzek, které jsem měl s jednotlivými ministry. A myslím si, že je řada členů vlády, kteří skutečně musí přidat,“ uvedl Sobotka.

S Bělobrádkem a Andrejem Babišem (ANO) se chystá sejít na závěr svých schůzek s ministry. Prý aby si mohli udělat sami závěrečnou úvahu, že jsou si svými ministry jisti.

Video  Ptám se – Výměna ministrů  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Odchod Hermana není podmínka, uvedl premiér

Za problematické označil Sobotka ministerstvo dopravy, kterému šéfuje Dan Ťok (za ANO). Řada věcí podle něj chybí i na ministerstvu kultury vedeném Danielem Hermanem (KDU-ČSL). V případě jeho schůzky s dalajlamou Sobotka uvítal, že napříště bude Herman podobné aktivity předem konzultovat s ministrem zahraničí Zaorálkem (ČSSD).

„Není to podmínka a není to ani žádný požadavek. Já bych byl rád, kdyby Daniel Herman přidal, pokud jde o prosazování zákonů, které máme v koaliční smlouvě,“ uvedl Sobotka v pořadu Blesk.cz k tomu, zda by byl rád, kdyby Herman skončil.

Schůzku s Hermanem měl Sobotka naplánovanou na čtvrteční odpoledne. Hermana chválil například za reálné zahájení rekonstrukce Národního muzea, čerpání peněz z EU a legislativní rámec pro podporu českého filmu. Pozastavil se i nad zvyšováním platů v kultuře, které se od roku 2013 zvýšily o necelých 30 procent. „Přece jenom i tady je určitý pozitivní posun,“ zmínil Sobotka.

Platy v resortu kultury je však třeba podle Sobotky ještě navýšit. „Jsou to lidé, kteří mají vysoké vzdělání, vysokou odbornost, často vysokou specializaci, ale v důsledku toho, že pracují v kulturních institucích, které jsou financovány rozpočtově nebo grantově, tak mají výrazně nižší platy, než by odpovídalo spravedlivému ohodnocení takto odborně přirpavených a vzdělaných lidí,“ uvedl premiér.

„Já jsem velmi rád, že se nám podařilo za funkční období naší vlády křivku financování kultury výrazně zvednout, od roku 2013 o 41,5 procenta... Kultura přestává být popelkou v tom celkovém spektru našich resortů, což je velmi dobrá zpráva,“ pochvaloval si Herman. Do konce volebního období dostal za úkol řešit zákon o veřejnoprávní instituci v kultuře či dotáhnout novelu autorského zákona.

„Nevybral jsem nováčky,“ hlásí Sobotka

Změny na straně ČSSD jsou přitom jasné. Ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera nahradí od 1. prosince poslanec Jan Chvojka (ČSSD), jeden z navrhovatelů „lex Babiš“, zákonu o střetu zájmů. Místo Svatopluka Němečka povede resort zdravotnictví Miloslav Ludvík, ředitel nemocnice v Motole a šéf pražské ČSSD.

Podle politologů přitom premiér odvolal Dienstbiera s Němečkem, aby zmizely terče právě pro Andreje Babiše. „Já jsem se snažil, aby ten tým sociální demokracie, který ještě do voleb bude mít šanci ledacos ve vládě prosadit, byl soudržnější, aby byl srozumitelnější. A abychom zvýšili dynamiku,“ komentoval Sobotka vládní rošády.

Jenže vzhledem k tomu, že volby do Poslanecké sněmovny se uskuteční již příští podzim, reálně hrozí, že noví ministři toho příliš v čele resortů prosadit nestihnou. „Nevybral jsem žádné nováčky, nevybral jsem lidi, kteří by se v té dané problematice museli složitě rozkoukávat,“ uvedl k tomu Sobotka.

Sobotka: Potřebujeme větší tah na branku

Miloslav Ludvík podle Sobotky nebude potřebovat ani den na to, aby se zorientoval. Odcházejícího Svatopluka Němečka chválil za to, že „sváděl statečné boje s Andrejem Babišem“ a na ministerstvu zdravotnictví se leccos povedlo. S Ludvíkem souhlasí Sobotka v tom, že ministerstvo zdravotnictví má být ministerstvem pacientů.

„Musíme se vrátit k orientaci na pacienta, na občana, na člověka, který bohužel je nemocný, potřebuje pomoci, prochází systémem zdravotní péče a ten systém se vůči němu často chová anonymně, chladně,“ podotkl premiér.

Dinestbier podle premiéra velmi dobře vedl legislativní radu vlády, v lidských právech měl prý ale příliš úzké pojetí. Sobotka si nemyslí, že by na změny v životech občanů nebyl čas vůbec, jen je třeba „větší tah na branku“. 

„Ono to není málo času, je to zhruba čtvrtina volebního období,“ dodal Sobotka. Podle něj je třeba, aby noví ministři především srozumitelně vysvětlili záměry ČSSD. Změny sám u sebe však slíbil i premiér – větší přítomnost v médiích, aktivnější komunikaci s občany.

mitaro ( 24. listopadu 2016 20:08 )

Sobotkovi začala hořet koudel u zadku a dělá najednou čístky jen na sebe kašle.

hejhej ( 24. listopadu 2016 14:23 )

Sobotka stále předvádí, že je špatný premiér vč.šaškárny s výměny ministrů. Už jenom tím, že šel do vlády s proradnou KDUČSL. Jako premiér zodpovídá za práci ministrů. To, že zlikvidoval Diensbiera je v pořádku, ale měl zlikvidovat celé ministerstvo, které je k ničemu, jenom tahá peníze peníze daňových poplatníků. Herman je lhář a podvodník, ten ve vládě nemá vůbec co dělat. Pokud ho tam Sobotka stále nechává, musí počítat, že mu to voliči "osladí" u parlamentních voleb.

ivoadler ( 24. listopadu 2016 14:11 )

Jak jsem ten tanec kolem ministrů pozoroval, jedním z důležitých kritérií je projití zákonů sněmovnou. Mně to připadá, jako by ministři měli obíhat poslance a přemlouvat je, aby jejich návrh zákona podpořili. to je podle mně blbost. Přijetí zákona je věcí koalice, která ho má ve svém programovém prohlášení. Na co ho potom schvalovala a věnovala tomu tolik času. Ministr to předloží, sněmovna to schválí. Od čeho má v parlamentu většinu? Jenže ono to tak v koalici nefunguje a proto to padá na hlavu ministrů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa