Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš a Sobotka zaveleli: Poslanci ruší podpisy pod trest za hanobení prezidenta

Autor: ČTK, tmp - 
16. listopadu 2016
19:45

Část poslanců ČSSD a ANO, kteří podepsali návrh na obnovení trestného činu hanobení prezidenta, se svůj podpis rozhodla vzít zpět. Krok sociální demokracie na Twitteru uvedl předseda poslaneckého klubu strany Roman Sklenák. Šéf ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka předtím označil návrh za extrémní, vrátil by podle něho Česko o 27 let zpět. Předsednictvo hnutí ANO Andreje Babiše se od návrhu distancovalo, i někteří jeho poslanci své podpisy zřejmě stáhnou. K takovému kroku je připraven například poslanec Bronislav Schwarz (ANO).

„Pokud hnutí ANO se od toho distancuje jako celek, samozřejmě odvolám podpis, nemám s tím problém,“ řekl ve středu Schwarz. Předlohu podpořil, protože mu obecně vadí, když někdo uráží prezidenta. Schwarzův kolega z klubu Vlastimil Vozka o usnesení vedení ANO nevěděl a zapochyboval o tom, zda bude přijatelné pro všechny signatáře předlohy z této frakce. Svůj podpis po poradě s dalšími podepsanými poslanci z klubu ale prý ještě jednou zhodnotí. „Určitě to není o tom, že by se člověk nechal zastrašit nějakým stranickým sekretariátem,“ uvedl.

Další signatář za ANO Bohuslav Chalupa o stažení podpisu neuvažuje. „Když už jsem to jednou podepsal, tak prostě ne že bych chtěl vytrvat na nějaké hovadině, ale myslím si, že ta diskuse, která se teď vede, je sice přisprostlá, ale že bude v něčem užitečná,“ řekl Chalupa. Soudí, že Sněmovna novelu trestního zákoníku neschválí.

Odpoledne se stahovat podpisy ještě nechystali

Oslovení sociální demokraté ještě ve středu odpoledne o odvolání svých podpisů neuvažovali. „Obvolávají, ať odvoláme,“ řekla poslankyně ČSSD Marie Benešová, která má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Za iniciativou stojí. „Je to o omezení sprostot, která přes média na prezidenta házejí,“ řekla k předloze. Zdůraznila, že není z těch, kdo by si nestáli za svým přesvědčením. „Že nebudu na kandidátce? Tak nebudu,“ dodala.

Telefonát na obdobné téma měl i poslanec ČSSD a bývalý odborový předák Jaroslav Zavadil. „Já co podepíšu, za tím si stojím,“ uvedl. Předlohu dál podporuje i další sociálnědemokratický poslanec Stanislav Huml. „Nejsem mezi stahujícími,“ řekl.

Obnovení trestného činu veřejného hanobení prezidenta republiky navrhlo 60 poslanců. Za hanobení hlavy státu by podle skupiny zákonodárců vládních ČSSD a hnutí ANO a opozičních KSČM a Úsvitu v čele se Zdeňkem Ondráčkem (KSČM) mohlo hrozit až roční vězení.

Komunisté k návrhu nepřijali v poslaneckém klubu zavazující usnesení. Jiří Dolejš, jeden z mála, kteří se z řad KSČM k iniciativě nepřidali, se prý obává zneužití institutu, jak se v nedávné historii stalo. „Lze chápat obavy předkladatelů, protože vyjádření silně zhrubla, a to bez ohledu na směr, kterým jdou, zda na Zemana, či od něj,“ uvedl.

Současná legislativa podle Dolejše nástroje k potrestání takového chování má. Domnívá se taky, že politici mají mít na ochranu osobnosti v tomto směru menší právo než běžní občané. Návrh Dolejš pokládá za prostředek otevření diskuse o problému.



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

luder ( 17. listopadu 2016 20:06 )

Kdo je proti Zemanovi tak chce tady islamisty, mešity a je vlastizrádce!

luder ( 17. listopadu 2016 11:34 )

Hlavně že kdejakej ouřada má být chráněn 10.tisíci kč pokutou za urážku občany! Už to bude brzy schváleno!

luder ( 17. listopadu 2016 11:30 )

Na Havla Zeman s alkoholem zdaleka nemá.Havel často na Hradě dělal mejdany a zaměstnanci Hradu si stěžovali na Havla, že chlastá jako kanál a v prostorách Hradu bylo dost často nablito!

luder ( 17. listopadu 2016 11:25 )

Nepleťte si pojmy s dojmy! To není Zemanův výmysl ale některých poslanců ze sněmovny!

Tony71 ( 16. listopadu 2016 21:32 )

to je přesně ono budeme mlčet nebo nás budou soudit tohle jsme už zažili alespon má geneace!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa