Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman v OSN zavelí k útoku dronů na ISIS: Terorismus je rakovina, co metastázuje

Autor: Vera Renovica - 
20. září 2016
22:45

Český prezident Miloš Zeman vystoupil loni na Valném shromáždění Organizace spojených národů s návrhem, aby členské státy společně zasáhly proti teroristům. Jenže žádná taková rezoluce nebyla přijata. Jak řekl novinářům v New Yorku, bude se proto v projevu, který přednese ve středu odpoledne místního času, opakovat. A když ho ani teď nebudou světoví pohlaváři poslouchat, ztrácí drahocenný čas.

„Je tady rostoucí nebezpečí mezinárodního terorismu. Před několika lety islámský terorismus zachvátil přibližně šest zemí, dnes je to 35 zemí. Co chcete víc jako argument, že tato rakovina metastázuje a že se k ní chováme dílem lhostejně, dílem zbaběle,” řekl Zeman českým novinářům v New Yorku.

Video  Prezident Miloš Zeman přirovnal terorismus k rakovině.  - Blesk - Vera Renovica
Video se připravuje ...

A jak se bude lišit jeho recept na boj s islamisty od toho, co řekl loni? „Budu daleko konkrétnější. Zaprvé promluvím o přijetí konvence o boji proti terorismu - připomínám, že tato konvence se projednává už 16 let, což je neuvěřitelné,” zmínil prezident.

Zadruhé pak prý zopakuje návrh aktivovat článek 47 Charty OSN, podle které by mělo vzniknout vrchní velitelství vojsk Spojených národů. A útočit pomocí dronů a práce tajných služeb na strategické cíle teroristů. „Tento článek dosud nikdy nebyl aplikován, je to takzvaná spící struktura. A já se domnívám, že tato spící struktura by se mohla probudit jako Šípková Růženka,” prohlásil Zeman.

Lídři se Zemanem: Lavrov, Mayová i Pan Ki-mun 

Český prezident je v New Yorku na dva dny, během úterý se setkal s několika světovými státníky, včetně britské premiérky Theresy Mayové, ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova nebo generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna.

Zemana předchází protiuprchlická pověst

Do nejlidnatějšího amerického města ho ale letos provázela pověst, kterou loni ještě neměl - konkrétně pověst člověka s výraznými názory na uprchlickou krizi, na niž se ostatně letošní akce OSN soustředí.

Zemana kritizoval před několika týdny vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Zařadil českého prezidenta mezi nebezpečné populisty, jejichž metody jsou srovnatelné s tím, co dělají teroristé takzvaného Islámského státu.

„Populisté využívají polopravdy a přílišné zjednodušování, což jsou dva skalpely největších propagandistů,” řekl Husajn. Zeman zároveň v rozhovoru pro idnes kritizoval amerického prezidenta Baracka Obamu za přístup k Blízkému východu a řekl, že kdyby byl americkým občanem, volil by v nadcházejících volbách Donalda Trumpa - kandidáta republikánů, proti němuž Obama vystupuje.

sendrasak ( 21. září 2016 09:03 )

Pokud vím, tak tam Zeman nebyl pozván

tgbg ( 21. září 2016 08:16 )

Miloš je borec jako vždy. Až na ty jeho podělané a zasmrádlé pampersky.

honza54.. ( 21. září 2016 07:29 )

v OSN jsem se podělal

Deneček ( 21. září 2016 02:41 )

Nebýt agresivních USA,tak se takové problémy řešit nemusely,zkrátka by neexistovaly.

dzambulka007 ( 21. září 2016 00:40 )

Miloš je borec jako vždy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa