Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanův projev se líbil koalici. Fiala zmínil agitaci, Kalousek přepnul

Autor: Zuzana Štíchová - 
11. března 2016
20:20

Pestré reakce napříč politickými stranami vyvolal projev prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně. Zatímco koalici se slova hlavy státu vesměs líbila, část opozice, konkrétně TOP 09, úplně vyklidila sál. Šéf strany Miroslav Kalousek pak ale přiznal, že část projevu sledoval na sněmovním kanále v televizi. Gesta prý ale k politice patří.

Prezident Miloš Zeman ve svém šestém vystoupení před Sněmovnou v roli hlavy státu podpořil v pátek zákon o obecném referendu, ke kterému má jen kosmetické výhrady. Norma má podle něj šanci vrátit politikům ztracenou prestiž, pohybují se totiž na předposledním místě v důvěryhodnosti před uklízečkou.

Mezi posluchači ovšem nechyběla pouze část sněmovní opozice, ale také premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) – toho času na zahraniční cestě v sousedním Bavorsku. To druhý z vicepremiérů, ministr financí Andrej Babiš (ANO), naslouchal velmi pečlivě.

„To co říkal, není nic nového, to jsou jeho dlouhodobé názory, které zastává,“ komentoval zhruba půlhodinový projev předseda dolní komory českého parlamentu Jan Hamáček (ČSSD), který měl možnost hlavu státu ve sněmovně uvítat a také po vystoupení krátce pohostit.

„Byla to velmi přátelská debata, mluvili jsme o celé řadě aktuálních témat. Jsem rád, že jsem měl možnost i méně formálně s panem prezidentem promluvit,“ dodal šéf sněmovny.

Nejvíc spokojenosti se Zemanem? Nejspíš v ANO

Asi největší spokojenost se Zemanovými slovy ale panovala v táboře hnutí ANO. „Naše hnutí jednoznačně vítá postoj pana prezidenta k posílení přímé demokracie,“ rozplýval se předseda jeho poslanců Jaroslav Faltýnek. Ten zároveň vyslovil přání, aby se našlo 120 hlasů, které jsou potřeba ke schválení zákona, protože jde o ústavní změnu.

Největší kritiku si Zeman vysloužil nikoliv překvapivě od TOP 09. „Přepnul jsem to, když jsem slyšel o panašování,“ pousmál se projevu první muž strany Miroslav Kalousek. Zároveň tím ale přiznal, že projev přeci jen jedním okem sledoval v televizi. Na snižování prestiže politiků podle něj ale nesou vinu všichni, včetně současného prezidenta.

Z vládních stran komentovali projev nejzdrženlivěji lidovci. Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jiří Mihola řekl, že proti přímé demokracii nic nenamítá, nicméně její zavedení v komunálních a krajských volbách je podle něj mnohem složitější otázka, než jak ji Zeman ve svém vystoupení shrnul. 

„Ničím mě nepřekvapil. Mně to připadalo takové už předvolební vystoupení před dalším kolem prezidentských voleb,“ smál se projevu Miloše Zemana šéf další z opozičních stran Petr Fiala (ODS).

Co dalšího politici k vystoupení hlavy státu řekli, na to se můžete podívat v následujícím videu:

Video Reakce politiků na projev prezidenta Miloše Zemana: Co na něj řekli Hamáček, Faltýnek, Mihola, Kalousek a Fiala? - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Spor mezi Fialou a Kalouskem kvůli odchodu

Politici také ohodnotili krok TOP 09. Miroslav Kalousek přiznal, že šlo spíše o protest proti vystupování prezidenta, než o výraz nevole s předkládaným zákonem. Ani jeho opoziční „komplic“ Petr Fiala to ale kladně nehodnotil. „V řadě věcí s panem prezidentem nesouhlasím, kritizuji ho, ale je to prezident republiky,“ řekl k tomu šéf ODS.

„Možná tím chtěli demonstrovat, že se jim nepodařilo prosadit svého prezidenta,“ prohlásil uštěpačně Jaroslav Faltýnek (ANO). „Moc tomu nerozumím. Pan prezident přišel hovořit věcně,“ nechápal souvislosti ani předseda sněmovny Hamáček.

Podívejte se na kompletní komentáře, včetně vyjádření Miroslava Kalouska:

Video Politici o prázdných křeslech svých kolegů z TOP 09. Jak ohodnotili bojkot prezidentova vystoupení? - Zuzana Štíchová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

9rot6 ( 12. března 2016 06:01 )

Kolik jim to asi vyznáší, zde jsou reálná čísla poslanec si příjde na cca 101 tis. Kč, pokud se jená o další funkce ve sněmovně v různých výborech a podvýborech,tak už jen přibývají násobky koeficientů, no a někteří,kteří tam posedávavají, nebo pospávají i 25 let si příjdou na slušnou životní úroveň, prakticky za nic nezodpovídají, tak neberte to!

houser ( 11. března 2016 22:50 )

To se mohou honit řetězově

houser ( 11. března 2016 22:38 )

To je jako s Babišem, u jmenování o hnízdu nešpitli, až když je jim nepohodlný. Zeman na všechno reaguje a tady se vymluvil. Tak je to asi hon na Babiše.

houser ( 11. března 2016 22:17 )

Okamura jde do duelu se Zemanem, ty shody! Zrovna je v debatě.

houser ( 11. března 2016 22:15 )

Líbil, jedna spala, 3 chatovali, polovina na mobilech , 2 četli noviny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa