Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Kalouskovi poslanci vyhodili rebela. Pomohl Babišovi, nastoupí do ANO?

Autor: Zuzana Štíchová, ČTK - 
10. března 2016
16:00

Členství v poslaneckém klubu TOP 09 se držel Karel Tureček zuby nehty. Ač byl několikrát vyzván, aby odešel, musela ho strana nakonec z klubu vyloučit. Poslední kapkou zřejmě bylo Turečkovo odmítnutí návrhu jeho kolegy Martina Plíška. Ten chtěl omezit přístup firem, kde mají ministři alespoň 10procentní podíl, k veřejným zakázkám. Změna cílila především na ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho Agrofert. Plíškovi k prosazení chybělo pět hlasů.

„V rozporu se svým slibem Karel Tureček nevystoupil do dnešního dne z poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové. Proto ho klub dnes ze svých řad vyloučil. Tímto formálním krokem došlo pouze k legalizaci dlouhodobého faktického stavu,“ uvedl v tiskové zprávě předseda frakce František Laudát.

Tureček ze strany vystoupil už loni v červnu, ve sněmovním klubu ale zůstal, i když na porady už několik měsíců nechodil. Trpělivost vedení strany došla minulý pátek, kdy se opozice snažila i bez podpory dvou největších vládních stran, prosadit změnu z pera právníka a poslance TOP 09 Martina Plíška, která cílila na účast vicepremiéra a miliardáře Andreje Babiše ve veřejných zakázkách.

Vyhlídky na schválení byly optimistické do té doby, než se ČSSD rozhodla přiklonit na stranu hnutí ANO. Předseda TOPky Miroslav Kalousek pak prohlásil, že se strana premiéra Bohuslava Sobotky „podělala“ a podlehla nátlaku Andreje Babiše. Ten totiž začal mluvit o "smyslu koalice". Lidovce měla opozice naopak na své straně a Plíškovi nakonec chybělo velmi málo - pět hlasů. Mezi nimi i hlas „kolegy“ Turečka.

Tureček míří podle Kalouska k Babišovi

„Pan poslanec Tureček už není členem TOP 09, poslední dobou má stejně jako pan ministr Jurečka blíže k hnutí ANO. To se tak někdy stává,“ poznamenal po hlasování před novináři znechucený Kalousek, který si neodpustil ani rýpnutí do ministra zemědělství.

Ministr Jurečka ale Plíškův pozměňovací návrh podpořil, narozdíl od některých svých lidoveckých spolustraníků.

Tureček, který se omluvil z dnešního jednání Sněmovny z osobních důvodů, je místopředsedou zemědělského výboru a působí ve výboru pro životní prostředí. Pokud by se přidal k hnutí ANO, v dolní komoře by se mírně změnily poměry mezi koalicí a opozicí. Koalice by měla 112 z 200 hlasů místo nynějších 111 hlasů.

Podle údajů ze sněmovních stránek Tureček hlasoval v 59 procentech všech hlasování, omluven byl zhruba ve čtvrtině hlasování. Na schůzi Sněmovny promluvil jen dvakrát, poprvé v březnu 2014 a podruhé v říjnu 2015. Při rozhodování o elektronické evidenci tržeb Tureček na rozdíl od ostatních poslanců klubu TOP 09 a Starostů neopustil jednací sál, hlasování se ale zdržel.

V minulosti byl Tureček náměstkem na ministerstvu zemědělství a na ministerstvu průmyslu. O poslanecký mandát se ucházel už v roce 2010 v Jihočeském kraji, preferenční hlasy jej ale poslaly mezi náhradníky. Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně, poté pracoval v rybářství a v v polovině 90. let zamířil na ministerstvo zemědělství, které tehdy spravovali lidovci. Od 90. let byl členem KDU-ČSL, v roce 2009 přešel do TOP 09.

Nalima ( 27. března 2016 06:19 )

Kalousek? Kdo pomůže jeho konci?Jen lidi!!

stacho ( 12. března 2016 07:12 )

Pozor na trojského koně........

panda82 ( 11. března 2016 08:06 )

No jo Kalousek ,pořád má roupy, zrovna dnes jak se bojí referenda tak opustí zasedání, referendum budou bojkotovat za výroky prezidenta, to je kop voličům do zadku, poslanci TOP zmanipulované stádo bez vlastního názoru, a kgyž jo tak ven, no aspoň si víc zavaří, vypadali celkem s mozkem v hlavě ale Kalousek jim ho vygumoval, tak ze strachu, že zapadnou, tak si spletou program, no plat jim jde tak budou diskutovat v kantýně ,

prdyvrdy ( 10. března 2016 18:08 )

Kalousek nepochopil, že jsou skoro nevolitelní a že krysy budou od nich přebíhat k populárnímu Babišovi. Nojo no chlapci se zviditelnili a dostali so do fumkcí v malé straně, kde měli obrovskou šanci a když dřepí v teplíčku tak budou okopávat kotníky. Jo taková je politika.

schelly ( 10. března 2016 17:58 )

Od Kalouska to tedy sedí. Sám vymetl snad všechny strany a spojil by se i s tolik nenáviděnými komunisty jen aby se udržel u koryta. Ten by měl držet hubu a krok.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa