Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kalouskův odpadlík může do ANO. „Bral bych ho,“ řekl Babišův první muž

Zleva 1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, poslanec Karel Tureček a šéf ANO Andrej Babiš
Zleva 1. místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek, poslanec Karel Tureček a šéf ANO Andrej Babiš  (Autor: ČTK a Blesk - Jarmila Hluchá)
Autor: Zuzana Štíchová - 
12. března 2016
05:30

Ve čtvrtek vyloučila TOP 09 ze svého poslaneckého klubu po dlouhých útrapách poslance Karla Turečka, který ze strany vystoupil už v loni v červnu. O den později by ho ve vlastních řadách už klidně uvítal předseda poslanců vládního hnutí ANO Jaroslav Faltýnek a přijetí by doporučil i svým sněmovním spolustraníkům. Splnila se tak prognóza šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska, že už dlouho má Tureček k hnutí ANO blízko. Zda o členství požádá, je teď jen na „odpadlíkovi“.

Sportovní terminologií řečeno – „bez angažmá dlouho nebude“. Poslanec z Vysočiny zvolený za TOP 09 možná zamíří na opačnou stranu barikády. Ideově ho podle šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska zlákalo hnutí Andreje Babiše dávno, teď už záleží jen na něm, zda si podá přihlášku. Alespoň tak to vidí šéf Babišových poslanců Jaroslav Faltýnek.

„Poslední dobou má stejně jako pan ministr Jurečka blíže k hnutí ANO. To se tak někdy stává,“ prohlásil na adresu rebelujícího poslance Kalousek už minulý týden. Řekl to poté, co Tureček pomohl potopit návrh Martina Plíška (TOP 09) na omezení přístupu firem, kde jsou více než 10 procenty zainteresovaní členové vlády, k veřejným zakázkám.

„Já bych chtěl ocenit určitou statečnost Karla Turečka,“ řekl Faltýnek, když si rebelující poslanec jako jediný z lavic TOP 09 vyslechl páteční projev prezidenta Miloše Zemana ve sněmovně. Zbytek Kalouskových poslanců včetně exministra financí na protest proti Zemanovu vystupování doma i v zahraničí sál opustil.

„Svědčí to o tom, že v tom klubu není vše úplně v pořádku, a já jsem sám zvědav, jak se k tomu kolega Tureček vyjádří a jaké vlastně panují poměry v poslaneckém klubu TOP 09,“ okomentoval situaci Faltýnek, pravá ruka druhého nejbohatšího Čecha.

Právě mezi TOP 09 a hnutím ANO panují zásluhou obou lídrů nejnapjatější sněmovní vztahy, Kalousek s Babišem se často ocitají ve vzájemném střetu – kvůli krokům dřívější vlády s Kalouskem coby ministrem financí nebo kvůli střetu zájmů a dotacím firem jeho současného následovníka.

Faltýnek: Tureček je výborný odborník

Faltýnek už o možném přechodu Turečka do hnutí ANO dokonce hovořil. „Ta záležitost je velmi živá, došlo k tomu včera (ve čtvrtek). Já považuji Karla Turečka za výborného odborníka v oblasti zemědělství, v minulosti byl náměstkem ministra zemědělství čili zná tuto problematiku velmi dobře,“ vysvětlil Faltýnek důvody, proč by Turečka v klubu hnutí ANO uvítal.

„Oficiálně jsme o tom nejednali, ale pokud Karel Tureček vyjádří zájem o vstup do našeho klubu, tak já osobně to budu doporučovat,“ shrnul Faltýnek. Hnutí ANO by tak získalo o jednoho poslance navíc a koalice by se ze 111 posunula na 112 z 200 poslaneckých křesel. Hnutí ANO by si polepšilo na 48 členů Poslanecké sněmovny.

Na celý rozhovor s Jaroslavem Faltýnkem se podívejte zde:

Video  Předseda poslanců hnutí ANO Jaroslav Faltýnek doporučí přijetí bývalého člena TOP 09 Karla Turečka do svého poslaneckého klubu.  - Blesk / Petr Soukup, Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

sendrasak ( 12. března 2016 18:34 )

Kalousek se asi občas opije, ale alkoholik jako Zeman není. Nechová se tak a nevypadá tak. Na Kalouskovi se mi líbí, že není populista a pokud promluví, má to hlavu a patu. Navíc nás bravurně provedl recesí. Já ho budu volit.

zuzanajurkova ( 12. března 2016 15:52 )

#Yekta #Uzunoglu Video Blog - Policejní zlovůle http://yektauzunoglu.com/2016/03/09/yekta-uzunoglu-video-blog-policejni-zlovule/

petram11 ( 12. března 2016 13:13 )

No, tímhle se ukazuje co je Ano zač. Na smrt nenávidí TOP 09 a najednou jim nevadí od nich přeběhlík.

petram11 ( 12. března 2016 13:10 )

I kdyby přestoupil do vámi tolik milovaného spolku ANO?

1pravda1 ( 12. března 2016 12:55 )

Opilec a hulvát je především Kalousek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa