Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fidel Castro slaví devadesátku. 9 věcí jste o kubánském vůdci možná netušili

  • Autor: bel - 
    11. 8. 2016
    18:20

    Téměř půl století vládl Ostrovu svobody pevnou rukou a ve funkci přežil devět amerických prezidentů. Už je to osm let, co Fidel Castro vyměnil tribuny za ústraní a revoluční uniformu za značkovou teplákovku. Svět ho od té doby několikrát pohřbíval, ovšem Kubánec se stále těší dobrému zdraví a v sobotu oslaví už 90. narozeniny. Přinášíme vám devět zajímavostí, které jste o Comandante Castrovi možná nevěděli.

  • 1.Doutníky

    Své mnohahodinové veřejné projevy talentovaný řečník Castro prokládal bafáním z doutníků. V roce 1985 s nimi však najednou skoncoval, začal se totiž obávat o své zdraví. „Nejlepší, co můžete s krabicí doutníků udělat, je dát ji svému nepříteli,“ glosoval.

    Fidel Castro v mládí miloval doutníky. Fidel Castro v mládí miloval doutníky. | ¨Foto Profimedia.cz, AFP PHOTO/AGENCIA CUBANA DE NOTICIAS, archiv

    PODÍVEJTE SE NA BOHATOU FOTOGALERII:

    Fotogalerie Zemřel Fidel Castro 78 fotografií

  • 2.Plnovous

    Už jako mladý revolucionář si nechal narůst plnovous. Nejenže to pasovalo k ideálu bojovníka z lidu, mělo to i praktické důvody. „Když si spočtete, že se holíte čtvrt hodiny denně, tak holením strávíte pět tisíc minut ročně,“ vysvětloval.

    Fidel Castro coby mladý revolucionář. Už tehdy jeho tvář zdobil plnovous. Fidel Castro coby mladý revolucionář. Už tehdy jeho tvář zdobil plnovous. | ¨Foto Profimedia.cz, AFP PHOTO/AGENCIA CUBANA DE NOTICIAS, archiv

  • 3.Ženy

    Kubánský vůdce byl pěkný proutník, údajně měl za život 35 tisíc žen. Běžná norma byla prý dvě denně, jedna jako »dezert« po obědě a druhá po večeři. Jeho lidé mu krásné dívky sháněli v ulicích. Svou první ženu Mirtu Díaz-Balart podváděl s celebritou Natalií Revuelta (měl s ní dceru Alinu) a »zanášel« i své druhé ženě.

    Milenka Fidela Castra Natalia Revuelta zamlada Milenka Fidela Castra Natalia Revuelta zamlada | profimedia.cz

  • 4.Celebrity a Pilarová

    Kouzlu revolucionáře podléhaly i světové celebrity. Častou návštěvnicí na ostrově byla kráska Gina Lollobrigida. Líbila se mu ale i česká zpěvačka s nejkrásnějšíma nohama Eva Pilarová, která často na Kubě zpívala.

    I když se říkalo leccos o honosné vile v Havaně jako daru, zpěvačka popírá, že by se s Castrem setkala. Ještě po jedné ženě silně toužil – po manželce prezidenta USA Jacquelině Kennedyové.

    Za Fidelem Castrem jezdil spisovatel Ernest Hemingway. Za Fidelem Castrem jezdil spisovatel Ernest Hemingway. | ¨Foto Profimedia.cz, AFP PHOTO/AGENCIA CUBANA DE NOTICIAS, archiv

  • 5.Záliby

    Rybaření i vaření, těmto zálibám se Castro v mladším a zdatnějším věku věnoval. Zalíbení našel po odchodu do civilu v teplákových soupravách značky Adidas, kterými nahradil typický zelený mundúr.

    Fidel Castro při setkání s papežem. I tehdy si oblékl svou teplákovou soupravu, která je pro něj po odchodu do důchodu typická. Fidel Castro při setkání s papežem. I tehdy si oblékl svou teplákovou soupravu, která je pro něj po odchodu do důchodu typická. | ¨Foto Profimedia.cz, AFP PHOTO/AGENCIA CUBANA DE NOTICIAS, archiv

  • 6.Proslovy

    Čtyři hodiny a 29 minut. Nejdelší proslov na půdě Spojených národů zaznamenaný v Guinnessově knize rekordů. A držitelem není nikdo jiný než kubánský vůdce. Tak dlouho Castro mluvil, mluvil a zase mluvil 29. září 1960. Před domácím publikem ale dokázal řečnit i sedm hodin.

    Fidel Castro byl znám plamennými projevy. Fidel Castro byl znám plamennými projevy. | ¨Foto Profimedia.cz, AFP PHOTO/AGENCIA CUBANA DE NOTICIAS, archiv

  • 7.Atentáty

    Chlubil se, že přežil 638 pokusů o atentát. Jeden z nich díky lásce. Marita Lorenz bývala jeho milenkou a zranilo ji, když přišla o dítě, které s ním čekala. Věřila, že v tom má vůdce prsty. Toho využila CIA a poslala ji, aby ho otrávila zmrzlinou.

     

    Ampulky jedu však spláchla do záchodu. „Vrátila jsi se, abys mě zabila?“ zeptal se jí prý poté Castro. A nabídl jí revolver, ať ho tedy zastřelí. Jenže stále zamilovaná špionka to nedokázala.

    Marita Lorenz byla milenkou Fidela Castra a přišla o jejich dítě. Jelikož ho za to vinila, přidala se na stranu CIA a chtěla ho otrávit. Kubánský vůdce jí prý ale podal pistoli, aby ho zastřelila. Protože do něj byla stále zamilovaná, nedokázala vystřelit. Marita Lorenz byla milenkou Fidela Castra a přišla o jejich dítě. Jelikož ho za to vinila, přidala se na stranu CIA a chtěla ho otrávit. Kubánský vůdce jí prý ale podal pistoli, aby ho zastřelila. Protože do něj byla stále zamilovaná, nedokázala vystřelit. | ¨Foto Profimedia.cz, AFP PHOTO/AGENCIA CUBANA DE NOTICIAS, archiv

  • 8.Sestra špionka

    Fidel má sestru Juanitu (83), která nejprve horovala pro revoluci, pak se ale stala špionkou CIA. Žije v USA, kde vedla lékárnu. S bratrem mluvila naposledy v roce 1963. „Moji bratři Fidel a Raúl z mé země udělali vězení obklopené vodou. Lidé jsou přibiti na kříž trápení vnucený mezinárodním komunismem,“ řekla.

    Juanita napsala knihu o životě s bratry Castrovými. Juanita napsala knihu o životě s bratry Castrovými. | ¨Foto Profimedia.cz, AFP PHOTO/AGENCIA CUBANA DE NOTICIAS, archiv

  • 9.Děti

    Kolik má dětí, to se přesně neví. Nejméně prý sedm, z toho šest synů a jednu dceru. Alina Fernández Revuelta je ale ke svému otci tvrdě kritická. Z Kuby utekla v roce 1993 v přestrojení za španělskou turistku a od té doby žije v exilu v Miami.

     

    Že je Castro jejím otcem, se dozvěděla až v 10 letech. „Vždycky chodil na návštěvu v noci, v uniformě a bagančatech. Pamatuji si na pach jeho doutníku,“ vzpomínala.

    Castrova dcera Alina, která se narodila ze vztahu s Natalií. Castrova dcera Alina, která se narodila ze vztahu s Natalií. | ČTK

    PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ FOTOGRAFIE:

deep_ass_flsting ( 11. srpna 2016 19:26 )

Prý se chtěl dožít toho, jak bude Obama škemrat o přátelství s Kubou a on se dočkal.

Zobrazit celou diskusi