Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Konec množíren v Česku? Jurečka chystá zákon, podle ochranářů ale nestačí

Autor: sou, ČTK - 
14. července 2016
05:13

Ministerstvo zemědělství chce pomocí novely veterinárního zákona dát stopku nelegálním množírnám. Podle Nadace na ochranu zvířat, která ji připomínkovala, ale chybí legislativní opora k tomu, aby se zamezilo nekontrolovatelnému množení zvířat bez průkazu původu v nevyhovujících až otřesných podmínkách. Problém by pak mohl nastat i u lidí, kteří si psy nebo kočky berou do takzvané dočasné péče, než si je někdo adoptuje.

V současnosti musí nahlašovat chovy psů lidé, kteří podnikají s živnostenským oprávněním. Osoby, které je chovají bez něj, tak nemusí činit. Nově by měli hlásit chovy psů úředním veterinářům i ti, kteří mají minimálně pět fen starších jednoho roku. Stát se tak snaží účinněji zasáhnout proti takzvaným množírnám psů, kde zvířata často žijí ve špatných podmínkách.  

„Novelou zarazíme neetický obchod se zvířaty provázený jejich utrpením, tedy množírny psů. Každý, kdo bude chovat více než pět fenek, bude mít zároveň povinnost nahlásit to veterinární správě. Tím získáme lepší přehled, jak kdo se zvířaty zachází,“ uvedl před časem k novele zákona ministr zemědělství Marian Jurečka.

Podle organizace Pet Heroes teprve čas ukáže, jak vše bude fungovat. „I dnes máme několik zákonů, které se vesele porušují nebo s nimi neumí zodpovědné osoby zacházet. Úplná stopka pro množírny to podle mě nebude, ale je to alespoň nějaký krok a za ním může časem následovat další,“ uvedla pro Blesk.cz předsedkyně organizace Pet Heroes Nikol Schneiderová, která koordinuje projekt azylu pro hendikepované psy a kočky, kde se často setkávají právě se zvířaty z množíren. 

Nadace na ochranu zvířat novelu připomínkovala, většina z výtek ale do návrhu nebyla zapracována

O něco kritičtější byla Nadace na ochranu zvířat, která je legislativním místem pro připomínkování návrhů například novel týkajících se právě veterinární péče a změn některých souvisejících zákonů. „K novele jsme se vyjadřovali, měli jsme soubor připomínek, bohužel většina z našich připomínek do návrhu zapracována nebyla,“ upřesňuje předsedkyně Nadace na ochranu zvířat Eva Hodek. 

V připomínkách se zaměřili právě na chovatele v zájmovém chovu, přičemž předložili i návrh na úpravu souvisejících právních předpisů, což je zákon na ochranu zvířat proti týrání a vyhláška z roku 2013 o stanovení podmínek při chovu psů a koček. „Chceme, aby tato obecně závazná vyhláška měla rozšířenou tu obecnou závaznost pro všechny, kteří chovají a rozmnožují psy a kočky, tedy ne jen pro registrované členy chovatelských klubů nebo lidi s živnostenským oprávněním, ale i na běžné chovatele, kteří se zaštiťují tím, že mají soukromý chov,“ vysvětluje Eva Hodek. 

Tato úprava by podle ní znamenala legislativní oporu k tomu, aby se zamezilo nekontrolovatelnému množení psů a koček. „Dochází tam právě k porušování právních předpisů, jako je například zákon na ochranu zvířat proti týrání, protože jsou chována v naprosto nevyhovujících a někdy i otřesných podmínkách a vysloveně držena v množinách pouze na reprodukci,“ popisuje Hodek. 

Povinnost chovatelů nahlásit se Státní veterinární správě v případě, že mají pět fen, nepovažují za dostatečné opatření. „Není to dostatečná úprava stávající legislativy. My už dlouhodobě navrhujeme a pracujeme na návrhu zákona v první fázi o evidenci psů, protože se naléhavě snažíme tlačit na to, aby bylo zavedeno celoplošné, nezaměnitelné značení psů jednotným čipem, který by byl zaveden na takzvaný centrální registr. Jen tak se prakticky můžeme vymezit proti množírnám a množitelům, kteří množí zvířata bez průkazu původu naprosto nekontrolovatelně a v rozporu se všemi standardy chovatelských klubů,“ upozorňuje Hodek. 

Blesk.cz s těmito výtkami konfrontoval i ministerstvo zemědělství, to však doposud na položené dotazy neodpovědělo.

Problém by mohl nastat u dočasných péčí o zvířata

Novela poprvé zavádí povinnou registraci útulků pro toulavá zvířata, aby tato zařízení mohla být pod veterinárním dozorem. Ministerstvo tak chce zabránit vzniku nezmapovaných černých útulků, které zvířatům někdy poskytují pochybnou a nevhodnou péči. „Na to jsme upozorňovali již mnoho let, protože to považujeme za profesionalizaci v segmentu útulkové péče a považujeme to také za nezbytnost, aby útulky spadaly i pod program pravidelných kontrol, které provádí právě orgán státního veterinárního dozoru, takže tuto věc v novele vítáme,“ míní Eva Hodek. 

Problém by ale podle Schneiderové mohl nastat v případě dočasných péčí, kdy jsou psy nebo kočky určené k adopci u dobrovolníků doma. „Není zcela jasné, kým vlastně jsou. Jsou to útulky, které potom musí být schválené úřady, nebo se jedná o ‚soukromého majitele‘, ale kdo bude platit poplatek městu, když pes ještě nemá konečného majitele? Podle mě to bude ještě zapeklitá situace,“ uzavřela Schneiderová.

maledivy2016 ( 18. července 2016 16:17 )

Pravda o lůze se těžko poslouchá natož přizná co, lůzo? A klonujte si jak chcete, já mám jiné starosti, například jestli si teď na pláži mám dát šampiko, nebo pizzu , tak koukejte jít makat lůzo, ať se koukněte alespoň k rybníku, odpade. Zdravím z Malediv všechny slušný lidi

e.44 ( 14. července 2016 13:16 )

Vážená "Nadace na ochranu zvířat", jděte do pr/dele Celoplošné, nezaměnitelné značení psů jednotným čipem a centrální registr, je leda tak nástroj totálních gaunerů k špiclování a mapování pohybu lidí- jejich majitelů, které zatím jaksi čipovat není možné, což vás asi sére, že? vy hajzlové schovávající se za ochránce zvířat On i ten zbytek co navrhujete stojí za "to" Hlavně mít přehled o lidech a poplatcích, jedno že tím mnoha psům seberete šanci na slušný život a skončej doživotně v "perfektně registrovaných" útulcích nebo budou uspáni. Jste jen banda líných panovačných buzerantů, neschopných bojovat (tedy pokud to máte vůbec v úmyslu) proti množírnám cíleně, jako proti kriminální činnosti a jen škodíte psům a už jste vzali a i nadále máte v úmyslu mnoha z nich vzít šanci na slušnej život.

maledivy2016 ( 14. července 2016 07:07 )

Chudák pejsci, těm lidem sekat ruce za to mučení! Zmetci! Každému kdo se živí utrpením zvířat přeji těžké nemoce v rodině a krutou smrt!

Zobrazit celou diskusi