Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Změna zákona po smrti mladé Simony? Ochránci ze Slap chtějí zpřísnit provoz vodních skútrů!

Autor: ČTK - 
14. července 2016
15:47

Spolek pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera žádá premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) o zpřísnění provozu vodních skútrů. V dopise poukazuje na nedělní nehodu na Orlické přehradě, kterou nepřežila osmnáctiletá dívka. Omezení provozu motorových plavidel požaduje také internetová petice.

Po střetu skútru s loďkou na Orlíku byla těžce poraněna osmnáctiletá Simona, po přepravě do nemocnice zemřela. Další dva muži utrpěli méně vážná zranění. Podle spolku je nehoda přímým důsledkem vyhlášky ministerstva dopravy o rekreační plavbě, která loni povolila provoz skútrů a silných motorových člunů. Skutečnost, že v rekreačních oblastech, jako jsou Slapy či Orlík, mohou jezdit skútry dosahující rychlosti 100 kilometrů v hodině, je podle spolku právní stav, který nemá v civilizovaných zemích obdobu.

Spolek na rizika spojená s vyhláškou upozornil už dříve ministra dopravy, poslance a senátory. Po aktuální tragické události se obrací i na premiéra s žádostí, aby se zasadil o bezpečnost lidí na vodních plochách s rekreačním využitím. Navrhuje, aby byl do vyšetření nehody okamžitě vyloučen provoz skútrů v exponovaných rekreačních oblastech. V dalším kroku by se mělo vrátit omezení rekreační motorové plavby minimálně na stav platný před přijetím vyhlášky.

Podle serveru Deník.cz už na tragickou nehodu reagovala Státní plavební správa rychlým vyhlášením opatření obecné povahy. V něm vymezuje vodní plochu pro sportovní a akrobatickou činnost a konkrétní čas v týdnu kromě neděle. Tuto plochu budou moci využívat provozovatelé skútrů. Neznamená to však jejich zákaz na vodních cestách na přehradě, na kterých se budou moci dále pohybovat. Mimo vymezenou plochu musí všichni vůdci plavidel dodržovat pravidla plavebního provozu. Ten, kdo řídí loď nebo vodní skútr, musí přizpůsobit plavbu tak, aby nikoho neohrozil.

Podle spolku pro ochranu Slapského jezera by problematika měla být vyjmuta z kompetence ministerstva dopravy a konsenzus hledán na širší bázi koaličních stran. „Je zřejmé, že se jedná spíše o problém politický než dopravně-koncepční,“ míní zástupci spolku. Navrhují také posoudit klasifikaci vodních nádrží Slapy a Orlík jako dopravně významné vodní cesty. Právě tato klasifikace je podle nich klíčovým článkem právní konstrukce pro obhajobu neomezené motorové plavby uprostřed rekreačních oblastí. Prošetřeny by podle spolku měly být i okolnosti, které vedly k novelizaci vyhlášky. „Je totiž důvodné podezření, že novelizovaná podoba vyhlášky vznikla na objednávku silných zájmových skupin, přitom byl zcela ignorován zájem veřejný,“ tvrdí spolek v dopise premiérovi.

milofr ( 14. července 2016 16:40 )

 Jak je možné že se viník té nehody stratil (utekl) údajně byl ošetřován pro menší poranění to není nikde zaznamenáno jeho jméno? a co se stalo se skůtrem? ten zůstal na místě činu nebo na něm uprchl ten hajzlík, myslím že i ten skůtr musí mít nějaké registrační číslo a podle něj by se ten viník ( když utekl tak už je z vrah) měl dohledat.

cid2000 ( 14. července 2016 16:26 )

 Velice smutné a tragické.Smutný osud této rodiny,hlavně matky!Ten zmetek co řídil to samozřejmě rozchodí a nic vážného se mu nestane!Je to nějaký papánek,zlatá mládež co může vše!Navíc utekl z místa činu,ale to nikomu u soudu nevadí!svedou to na nervové vypětí a únavu,že nevěděl co dělá,ale řídit člun mohl za statisíce od tatínka!!!Maximálně podmínka nebo dva roky v lehké base a na půlce půjde domů!Bohužel, naše společnost i politici jsou morálně totálně v ha.jz-l.u: Jinak je zajímavé, že jsou všude zablokované diskuze na téma:Poslankyně spojila gaye, děti a sex. Co se jí honí hlavou a co způsobila? Sluníčkáři nechtí vědět názor heterosexuálních občanů,kterých je většina!Dnešní společnosti vládnou a učují normy pro žití rodin homosexuálové, přinejmenším bisexuálové!Je to móda,defakto společenská a pracovní nutnost dávat na odiv homosexualitu!Je to v dnešní době VIP nóbl společenský doplněk, spíše norma i v politice!Navíc homosexuální jedince masivně podporuje stát,státní úředníci,ministři,předseda vlády!adopce,sex,manželství,....homosexuálům je vše otevřené!!Ten, kdo je normální,je heterosexuální je na obtíž v dnešní době!Normální norma je být buzerant na druhou a jste jednička a Cool !!! Navíc showbusiness a noviny,módu,butiky,velké množství novinářů jsou homosexuálové,kteří ovládají tyto branže a vévodí informačně na plné čáře!!Běžným heterosexuálním rodinám vážení odzvonilo!!Časem se ta laťka bude posouvat dál a dál.Bohužel........

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání