Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Ženy v černém bodují i za hranicemi. Právo na potrat přejí Polkám stovky Čechů

Autor: Daniela Soukalová - 
4. října 2016
17:00

Proti změně polského zákona o potratech se postavili také Češi. Podle nich se téma týká všech žen. Polky prý budou nuceny cestovat kvůli potratu za hranice nebo volit jeho domácí způsoby, které ale mohou být velice nebezpečné. Lidé na znamení solidarity na sociální sítě věší své selfie v černém oblečení s hashtagem #czarnyprotest.

Dosavadní polská právní úprava z roku 1993 dovoluje přerušení těhotenství jen ve třech případech: závažné poškození zárodku, vznik těhotenství při znásilnění nebo incestním styku nebo při ohrožení života matky. Nová úprava, která prošla polským Sejmem, by ale potrat měla už umožnit pouze v posledním ze zmiňovaných důvodů. Ostatní bude striktně vylučovat.

V Polsku kvůli tomu vyšly do ulic už tisíce lidí. Takzvaný černý protest se rozhodli podpořit i Češi. V minulém týdnu například Oranžový klub spolu se Stranou zelených a Piráty uspořádal demonstraci před polskou ambasádou v Praze, kde se sešla zhruba stovka lidí. Na sociálních sítích zase Češi vyvěšují své selfie v černém oblečení a hashtagem #czarnyprotest.

Monika Horáková ze Strany zelených je jednou z organizátorek akcí na podporu práva polských žen na potrat. Monika Horáková ze Strany zelených je jednou z organizátorek akcí na podporu práva polských žen na potrat. | Monika Horáková- Facebook.com

„Myslíme, že tohle téma jde přes hranice, protože se týká všech žen a týká se toho, jak stát dohlíží nad ženským tělem,“ uvedla pro Blesk.cz Monika Horáková ze Strany zelených, jedna z organizátorek akcí podporující práva polských žen na potrat.

Čeká chudé ženy domácí potrat?

Podle Horákové se ženy z Polska, které se rozhodnou ukončit své těhotenství, budou v tom lepším případě více obracet na kliniky v zahraničí. Nevládní organizace se domnívají, že tuto cestu už každý rok volí až 150 tisíc Polek.   

„Toto řešení si nemůže každá dovolit. Všechny ostatní, které peníze nemají, se tak rozhodují mnohem obtížněji. Buď se rozhodnou nějak to těhotenství absolvovat, zvolí si nějaký domácí způsob potratu, dají se do rukou amatérů nebo andělíčkářek a nemusí to pro ně dopadnout vůbec dobře,“ vysvětlila Horáková. 

Protest se rozhodla podpořit i Nadace Open Society Fund (OSF) Praha, která dlouhodobě podporuje projekty zaměřené na slaďování osobního a profesionálního života. Rovné příležitosti pro ženy i muže znamenají nejen právo svobodné volby nejen v otázce studia a práce, ale také v založení rodiny.

Protest se rozhodla podpořit i Nadace Open Society Fund (OSF) Praha, která dlouhodobě podporuje projekty zaměřené na slaďování osobního a profesionálního života. Protest se rozhodla podpořit i Nadace Open Society Fund (OSF) Praha, která dlouhodobě podporuje projekty zaměřené na slaďování osobního a profesionálního života. | Nadace OSF Praha- Facebook.com

„Rozhodnutí mít dítě je jedno z nejdůležitějších v životě jeho rodičů, potažmo ženy, právě proto, že se jedná o rozhodnutí s „celoživotními“ důsledky. Proto považujeme za zcela nepřijatelné, aby toto životní rozhodnutí ovlivňoval zákon ve znění, ve kterém ho projednává polský Sejm,“ upozorňuje manažerka programu Dejme (že)nám šanci Nadace OSF Praha Barbora Hořavová.

Návrh prý odporuje základním prvkům demokracie

Přijetí tohoto zákona podle Hořavové bude ohrožující pro celé sociální vrstvy žen. A bude je uvádět do neřešitelných životních situací nebo negativně ovlivní jejich sociální status. „Navrhovaný zákon odporuje základním prvkům demokracie, jejíž principy se snaží Nadace Open Society Fund respektovat a prosazovat, a proto nemůžeme nechat bez povšimnutí vývoj v okolních zemích,“ upřesnila Hořavová. Solidarita s polskými ženami by tak měla být samozřejmým postojem moderního a demokraticky smýšlejícího člověka.  

„Jít, či nejít na interrupci je strašlivé rozhodování. Když už k němu dojde, je to odpovědností ženy, co udělá. Je nepřijatelné, aby stát za ni v tomto rozhodoval. Stát by měl naopak vytvořit takové podmínky, aby se ženy pro interrupci nemusely rozhodovat např. z důvodu chudoby,“ uzavřela Horáková.

marti33 ( 4. října 2016 18:30 )

Neexistuje právo na vraždu. §§§§

noacojezase ( 4. října 2016 17:52 )

Bude potratová turistika.

Zobrazit celou diskusi