Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Neschovávejte peníze pod polštář: Víme, jak zhodnotit úspory

  • Autor: ula - 
    24. 7. 2016
    08:27

    Odkládáte si peníze stranou a už máte slušnou sumu? Ideální by bylo, aby se zhodnocovaly. Schovávat peníze pod polštář vám nic nevydělá, zkuste spořit. Možností je několik, stačí si vybrat tu, která je vhodná právě pro vás.

  • 1.Běžný spořicí účet

    Běžný spořicí účet je vhodný pro toho, kdo potřebuje mít peníze vždy rychle k dispozici, nechce riskovat a hledá tedy konzervativní řešení a spořit bude spíše postupně po tisícikorunách.


    Pokud je vaší podmínkou mít peníze neustále k dispozici, je pro vás spořicí účet vhodným řešením. Nepůjde ani tak o zhodnocení (aktuální roční úroky se pohybují okolo 0,5 až 1 %), jako spíše o bezpečné a flexibilní uložení financí, které by bylo nesmyslné držet na vašem běžném účtu. Spořicí účet dostanete u většiny bank zdarma ke svému běžnému účtu. Peníze jsou na něm vždy k dispozici a převod na účet i z něj probíhá bez omezení.

     

    „Hlídejte si ale výši úspor, kterou na spořicím účtu máte uloženou,“ varuje Pavla Rýznarová z Ušetřeno.cz. „Většina bank totiž po určité částce již tak malý úrok ještě snižuje. Při vyšších částkách je proto dobré zamyslet se i nad jinými možnostmi spoření,“ dodává Rýznarová.

    Běžný spořicí účet Běžný spořicí účet | Profimedia

  • 2. Stavební spoření

    Nevadí vám nemít peníze rychle k dispozici, chcete spořit konzervativně a bez rizik, ukládat budete peníze dlouhodobě a pravidelně v řádu nižších desítek tisíc? Tak zkuste stavební spoření.


    Jakmile zmizí podmínka peněz k dispozici, otevřou se vám i v rámci konzervativních produktů nové obzory. Stále velmi oblíbené je podle Karla Němce ze Školy financí stavební spoření se státním příspěvkem. „I tam je úrok nižší, než býval, aktuálně okolo 1 %. Nicméně při vložení 20 000 Kč ročně vzniká nárok na maximální státní příspěvek ve výši 10 %, tedy 2000 Kč ročně. Roční efektivní zhodnocení pak může být přibližně 4,5 %, ale pouze v případě, že tam nespoříte déle než šest let,“ vysvětluje Němec. Výběr bez sankcí je možný nejdříve právě po šesti letech, jinak přijdete o státní podporu.

    Stavební spoření Stavební spoření | Profimedia

     

  • 3.Termínované vklady, strukturované prémiové dluhopisy, cenné papíry

    Termínovaný vklad je jednorázové uložení peněz. Ty jsou pak po nějakou dobu vázané a není možné s nimi volně nakládat. Čas, po který jsou peníze vázané, se liší – mohou to být týdny, měsíce i roky. Tam potom platí, že čím delší je vázací doba, tím vyšší bude zhodnocení. Konečné zhodnocení bude o něco vyšší než na běžném spořicím účtu, ale i u termínovaných vkladů došlo v posledních letech k poklesu úroků. Pozor na předčasné výběry, za ty jsou obvykle účtovány sankce a může dojít i ke snížení zhodnocení.

     

    Jaroslav Kropáček z České spořitelny uvádí také možnost uložení peněz do různých strukturovaných prémiových dluhopisů nebo prémiových dluhových cenných papírů. Jedná se o konzervativní produkty s předem známým datem splatnosti, u kterých je možné zhodnotit ve výsledku své prostředky až o 35 %.

     

    Termínované vklady, strukturované prémiové dluhopisy, cenné papíry Termínované vklady, strukturované prémiové dluhopisy, cenné papíry | Profimedia

  • 4.Podílové fondy a složitejší investice

    Pokud nepotřebujete mít peníze k dispozici, nebojíte se ani rizikovějších investic a jde vám o maximální zhodnocení a k dispozici máte spíše vyšší částky – zkuste podílové fondy.


    Vožení financí do podílových fondů může přinést poměrně atraktivní zhodnocení. „Existuje jich celá řada s různou mírou rizika, a tak uspokojí jak konzervativnější, tak dynamicky orientované investory,“ vysvětluje Kropáček. Pro ty opatrnější jsou určeny konzervativní dluhopisové, smíšené či realitní fondy. U posledních zmiňovaných je zhodnocení okolo 5 %. Pro ty, kterým nevadí vyšší tržní riziko a kolísání hodnoty, jsou pak zajímavé především dynamické smíšené a akciové fondy.

     

    Obecně pokud máte k dispozici více peněz a nebojíte se i určitého rizika, tak spíš než o spoření mluvíme o investování. A tam je možností celá řada. „V tomto případě bude řešení vždy velmi individuální. Obzvlášť u vyšších částek bych určitě doporučoval poradit se s odborníkem, protože bude velmi pravděpodobně potřeba vymyslet možnosti rozinvestování do více míst a také v delším časovém úseku,“ vysvětluje Němec.

    Podílové fondy a složitejší investice Podílové fondy a složitejší investice | profimedia.cz

     

  • 5. Drahé kovy

    Uložení peněz do investičních kovů – ať už v podobě slitek, mincí nebo cihel je velmi konzervativní řešení. „Je to spíše okrajové řešení, které často preferují starší lidé, kteří o své investici mají rádi hmatatelný důkaz,“ vysvětluje Němec ze Školy financí. Hlavní výhodou uložení financí do cenných kovů je pojištění proti inflaci a uchování hodnoty. Navíc v případě investičního zlata je jeho nákup osvobozen od DPH. Jedná se také o způsob zcela anonymní, na rozdíl od jakéhokoli spoření v bance či v jiných produktech. Na druhou stranu peníze uložené v kovech se nijak neúročí, a pokud chcete peníze z nich využít, musíte je vždy nejprve prodat.

    Drahé kovy Drahé kovy | Shutterstock.com