Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Sladký studentský život? 4 chyby, které vás pošlou na finanční dno!

/
  • Pokud jste vysokoškolák, nebo ho máte doma, přečtěte si, jaké chyby mladí lidé s nakládáním s penězi nejčastěji dělají.
    Pokud jste vysokoškolák, nebo ho máte doma, přečtěte si, jaké chyby mladí lidé s nakládáním s penězi nejčastěji dělají. (Profimedia)
    15. září 2016 ● 09:31

    Pět let studentského vysokoškolského života je vnímáno jako bezstarostné a svobodné období. Jenže pro mnohé studenty je to také doba, kdy se o sebe poprvé musí finančně postarat. Pokud vás to čeká, nebo máte doma vysokoškoláka, přečtěte si, jaké chyby mladí lidé s nakládáním s penězi nejčastěji dělají.

  • 1.

    Neplánují

    Tou nejčastější a nejrozšířenější chybou, které se dopouští drtivá většina českých studentů je, že si neplánují svůj rozpočet. Vyjít s příjmem, který je obvykle relativně nízký, je tak pro mnoho z nich poměrně obtížné. V nejčastějším scénáři nastává na začátku měsíce, po příchodu výplaty či příspěvku od rodičů, období hojnosti, při kterém se student neomezuje a rychle vyplýtvá většinu svých prostředků. Zbytek měsíce pak zběsile šetří a drží své výdaje na naprostém minimu, aby se pak celá situace následující měsíc opakovala znovu a znovu.

    Rada: Spočítejte si, s jakým obnosem můžete v měsíc disponovat. Dejte si na stranu peníze, které určitě utratíte za nutné věci (tramvajenka, poplatky ve škole, skripta…). Teprve z toho, co zbude, můžete začít plánovat, za co peníze utratit.

    Pokud jste vysokoškolák, nebo ho máte doma, přečtěte si, jaké chyby mladí lidé s nakládáním s penězi nejčastěji dělají.
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Nemají přehled o výdajích

    Valná většina studentů vůbec netuší, kam se jim peníze za měsíc rozkutálely. Pouze malá část dnešního studentstva si zapisuje, kdy a za co utratila podstatnou část svých skromných příjmů. Přitom právě přehled o tom, na co a v jaké výši jdou vaše peníze, vám může zásadně pomoci s lepším a zdravějším plánováním. „Přehledné zápisky vašich výdajů také často člověku pomohou uvědomit si, že za určité věci utrácí příliš velkou část svého příjmu. To se stejně tak týká i studentů, teprve při zapisování výdajů si například často uvědomí, jak velkou část svého příjmu utrácí za zábavu,“ říká Hana Drápalová ze Sberbank.

    Rada: Uchovávejte si účtenky, nebo si do notýsku zapisujte, kdy a za co jste utráceli. Když pak zjistíte, že například 80% peněz polijete hrdlem, možná vás to donutí k zamyšlení…

    Pokud jste vysokoškolák, nebo ho máte doma, přečtěte si, jaké chyby mladí lidé s nakládáním s penězi nejčastěji dělají.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Hospodaří bez rezervy

    Jednou z věcí, která ve studentských rozpočtech naopak často zcela chybí, je tvorba určité finanční rezervy, na kterou by si pravidelně odkládali určitou část svého příjmu. Ačkoli to může v tomto věku někomu připadat zbytečné, mít finanční rezervu v dostatečné výši je stejně důležité v pětadvaceti jako po třicítce. Mnozí studenti si pod představou odkládání určité výše svých příjmů stranou představují například pouze spoření na důchod, což jim připadá zbytečné. „Finanční rezerva je ovšem nutná například pro případ náhlé finanční nouze – nečekané výdaje či přerušení brigády je pak může dostat to nepříjemné a tísnivé situace. Jednoduchou formou rezervy může být například kontokorent, který se dá použít pro takovéto nenadálé situace,“ říká Hana Drápalová.

    Rada: Peníze »pro strýčka Příhodu« je dobré mít. Víte, že pokud budete opravdu v maléru, můžete kam sáhnout. Každý měsíc si odložte alespoň 500 Kč ať už v rámci účtu nebo klidně do prasátka.

    Pokud jste vysokoškolák, nebo ho máte doma, přečtěte si, jaké chyby mladí lidé s nakládáním s penězi nejčastěji dělají.
    Autor: Shutterstock.com

  • 4.

    Berou si nevýhodné půjčky

    Finanční těžkosti se studenti mohou rozhodnout řešit různými způsoby, nejdůležitější je zvolit ten nejvhodnější způsob zadlužení, který přesně odpovídá studentským potřebám. „Obecně platí, že před tím, než se kdokoli rozhodne vzít si půjčku, měl by své rozhodnutí důkladně zvážit, zjistit si podmínky a srovnat jednotlivé nabídky na trhu.,“ upozorňuje Hana Drápalová.

    Rada: Nenakládejte si na sebe více, než jste schopni splácet. Zadlužit se ještě dříve než vůbec nastoupíte do aktivního pracovního života, není dobrý start.

    Pokud jste vysokoškolák, nebo ho máte doma, přečtěte si, jaké chyby mladí lidé s nakládáním s penězi nejčastěji dělají.
    Autor: Profimedia

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi

Dnešní horoskopy