Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Žena, která tvrdila, že vegani zvládnou cokoliv, zemřela na Mount Everestu

Autor: shp - 
23. května 2016
19:23

Tvrdila, že lidé, kteří nejedí maso, vejce ani mléčné výrobky, zvládnou všechno. Sama však fyzicky náročný výstup na nejvyšší horu světa nezvládla. Australská propagátorka veganství Maria Strydom (†34) zemřela při výstupu na Mount Everest.

Zdá se, že si lidé myslí, že vegani jsou podvyživení a slabí,“ prohlásila Strydom v interview před výstupem. „Zdoláním sedmi nejvyšších vrcholků světa chceme dokázat, že vegani zvládnou cokoliv a ještě více,“ dodala propagátorka veganství, která před výstupem na Mount Everest zdolala mnoho hor.

Jenže její vlastní zapálení pro veganství ji stálo život. A málem i jejího manžela Roberta Gropela. U Strydom se projevila před zdoláním vrcholku akutní horská nemoc. Australanka se vrátila do tábora. Její stav se kvůli nedostatku kyslíku druhý den zhoršil a zemřela.

U jejího manžela se projevila tatáž nemoc, ale jeho stav se zlepšil. „Fyzicky je na tom dobře,“ informovali zdravotníci. Jakou bolest ale nyní prožívá v srdci, to nikdo jiný než on nedokáže pochopit. Jestlipak bude i on bránit veganství tak jako dříve?

Společně se Strydom zemřel při výpravě i Nizozemec Eric Arnold (†36). I jemu se stala osudnou akutní horská nemoc. On však na vrchol Mount Everestu vyšplhal. Byl to jeho sen, za jeho splnění ovšem zaplatil nejdražší cenu.

kluzo ( 24. května 2016 08:13 )

To je pravda.

kluzo ( 24. května 2016 08:10 )

Co všechno nezjistíš o člověku na základě článku v Blesku... Fakt to máš v hlavě dobře srovnané.

tgbg ( 24. května 2016 07:41 )

Mám pocit, že její úmrtí s veganstvím až tak nesouviselo. Kolik už na Everestu umřelo masožroutů nepíšou.

kradu ( 23. května 2016 21:08 )

juliev ( 23. května 2016 21:07 )

 Marne v clanku hledam souvislost mezi veganstvim a horskou nemoci na kterou muze zemrit i masozravec. To je jako napsat, ze dopravni nehody take zpusobuji vyhradne vegani :-o Autor toho blabolu nema ani krapet slusnosti podepsat se svym jmenem a schovava se pod zkratkou. Hlavne ze napsal par radku aby mel splneno, ale ze je text irelevantni ba primo zavadejici je uz jedno. ...

Zobrazit celou diskusi