Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Češi pláchli z Mount Everestu den před katastrofou: Zemětřesení však neunikli!

Autor: shp - 
27. dubna 2015
19:23

Měli štěstí v neštěstí! Skupina čtyř Čechů odletěla z nejvyšší hory světa Mount Everest jen den před děsivou katastrofou. Otřesům však v Nepálu neunikli! Hrůzostrašné zemětřesení, které má na svědomí více než 4000 životů, je zasáhlo v hlavním městě Káthmándú.

Čech Ondřej Uher s manželkou Denisou a dvěma známými vyrazili minulý týden na Mount Everest, informovalo Právo. Výprava to byla velkolepá, pohybovali se v nadmořské výšce 5500 metrů, což znamená, že vyšplhali i nad základní tábor, který v sobotu smetla lavina.

Češi však měli štěstí, jejich výprava skončila už v pátek, kdy se letadlem dopravili z města Lukla, které se nachází nejblíže Everestu, do hlavního města Kátmándú. Jenže jejich dobrodružství teprve začalo.

V sobotu zemi zasáhly otřesy o síle 7,8 stupňů Richterovy škály. Ty si vyžádaly přes 3700 obětí na životech. Ondřej a Denisa je však přečkali bez úhony. „Vypadá to tady jako ve městě duchů, psal v SMS Čech Právu.

V Káthmándú se po těžkém otřesu nejprve Češi zdržovali na prostranství před hotelem Tasi Dhargey. Jeho ředitel je totiž varoval, že se čekají další vlny otřesů, a předpovídal, že přijde ještě minimálně jedna velká.

„Pro jistotu jsme pak pro nocleh zvolili zahradu u ministerstva kultury, bylo tam dost lidí a klidná, naštěstí teplá noc. Měli jsme spacáky, takže dobrý. Byl klid,“ napsal Ondřej.  Podle něj v noci mezi spícími pobíhaly zvědavé opice. Ráno pak narazili na velký problém: nedostatek pitné vody.

V neděli se čtyři Češi přesunuli na letiště. „Signál zlobí, elektřina nefunguje, mobil se vybíjí. Ještě se to tu občas zatřese, ale zatím nic velkého. Jsme na velké ploše před letištěm a těšíme se domů,“ napsal Ondřej v poslední zprávě. S ostatními Čechy doufal, že v pondělí dorazí do Istanbulu.

Video Horolezec na Everestu natočil pád smrtící laviny. - Youtube.com
Video se připravuje ...

mair ( 27. dubna 2015 20:42 )

 Není neznámé, že v Blesku si s češtinou starosti nedělají. Slovo "pláchnout"má ale trochu jiný význam (pejorativní) a k tomuhle tématu se nehodí.

Zobrazit celou diskusi