Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Slovenské horolezce překvapila lavina. Uvěznila je na Mount Everestu

Autor: ČTK - 
11. května 2016
07:33

Dva slovenské horolezce zastihla při výstupu na nejvyšší horu světa Mount Everest lavina a uvěznila je ve výšce 7200 metrů nad mořem. Informuje o tom server Týždeň.sk. Záchranná výprava je ve středu ráno dokázala lokalizovat a dovést v pořádku do tábora. Odtud by měli dorazit do Káthmándú.

Horolezce Vladimíra Štrbu a Zoltána Pála při výstupu takzvanou Boningtonovou cestou, která je považována za jednu z nejtěžších, nejprve v pondělí zastihla silná bouře a poté lavina, která Pálovi poranila oči. Oba zůstali uvězněni v bivaku a museli do základního tábora zavolat o pomoc. V úterý se k nim vydala záchranná výprava složená ze čtyř šerpů.

Expedice na svém facebookovém profilu oznámila, že oba horolezci jsou v pořádku, pouze Pál má problémy s očima. Expedice poděkovala šerpům, kteří se dokázali dostat v "neznámé stěně plné sněhu" až ke Slovákům.

Dvojice podle Týždeň.sk zvolila pro výstup trasu, kterou už 28 let nikdo nešel. Na vrchol se Slováci měli dostat ve středu a na čtvrtek plánovali sestup do základního tábora.

Štrba už má podle slovenského Denníku N za sebou úspěšný výstup na jednu osmitisícovku, a to Čo Oju. V Himálaji byl i na několika dalších výpravách. Pál má zkušenosti z Vysokých Tater, Alp, Kavkazu i Pamíru.

Na Everest míří i Češi:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi