Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Obr přistál v Praze. Airbus A380 bude pravidelně létat do Dubaje

Autor: et, kal, ČTK - 
1. května 2016
13:50

V Praze přistál poprvé na pravidelné lince z Dubaje Airbus A380, kterou od 1. května provozuje letecká společnost Emirates. Jedná se o největší dopravní letadlo na světě, které pojme v této úpravě 519 lidí, a Letiště Václava Havla Praha muselo kvůli jeho příletu projít řadou změn.

„Jsem, rád, že si smíme přivést tak velké letadlo, jedná se o navýšení kapacity o cca 40 procent, věřím, že se nám podaří toto letadlo vždy naplnit,“ uvedl ředitel Emirates pro ČR Bořivoj Trejbal. Jeho kolega Thierry Aucoc, viceprezident Emirates pro obchodní operace v Evropě a Ruské federaci, připojil, že Praha je 16. destinací pro A380 této aerolinky a první ve střední a východní Evropě. Stroj pojme 10 tisíc tun nákladu. Nedělní let byl zaplněný z 98 procent a pasažéři pocházeli z 36 zemí světa.

„A380 je největší na světě. My jsme za posledních pět let zainventovali pět milionů korun, aby vznikl most na obsluhování letadla této velikosti. Budeme muset investovat i nadále, musíme připravit pojezdové dráhy odpovídajícím letadlům kategorie F,“ zmínil šéf Českého aeroholdingu Václav Řehoř, pod kterého spadá i pražské letiště. „Dnes si letadlo musí nadjet, aby mohlo zatočit, jak potřebuje. Pro tato letadla připravíme jednodušší pohyb,“ dodal. Řehoř zmínil, že by po dokončení dálnice z Prahy do Drážďan chtěli nalákat cestující i odtud.

Podívejte se na video z příletu:

Video A380 na pravidelné lince Praha - Dubaj - Blesk TV
Video se připravuje ...

Stejný stroj přiletěl do Prahy například loni 1. července. Tedy u příležitosti pěti let od doby, kdy společnost Emirates začala létat do české metropole.

Dosud na lince létal menší Boeing 777-300ER. Navýšení kapacity na lince do Dubaje se podle prodejců letenek projevilo rovněž větším zájmem o prodej letů do této destinace, kterou čeští cestující využívají rovněž jako přestupní stanici do jihovýchodní Asie. „Jen za letošní březen a duben jsme prodali letenky za více než 30 milionů korun,“ řekl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal. To je o deset procent více letenek než za stejné období loňského roku.

Airbus A380 přiletěl odjinud, než lidé čekali

Přistání letounu v neděli přilákalo do blízkosti pražského letiště davy lidí, na krajnicích silnic v okolí přistávací dráhy stály kolony aut. Lidé nedaleko Tuchomeřic ale nakonec přistání příliš dobře neviděli, neboť letoun kvůli větru přistával z jiné strany, než očekávali.

Pražské letiště bylo poprvé připraveno na přílet letadla Airbus A380 v roce 2011. Tehdy představila poprvé toto největší dopravní letadlo německá Lufthansa, která jeho prezentací oslavila 45. výročí působení na největším českém letišti. Další přílet už patřil aerolinkám Emirates, jejíž A380 v roce 2012 na Ruzyni přistál neplánovaně kvůli zdravotním potížím jedné z cestujících.

Přistání Airbusu A380 z Dubaje v Praze (1. května 2016) Přistání Airbusu A380 z Dubaje v Praze (1. května 2016) | Blesk - Alexandr Malachovský

Poprvé na pravidelné lince s cestujícími přiletěl obří Airbus v březnu 2014. Let byl komerční akcí aerolinek Korean Air, které linku mezi Soulem a Prahou provozují menšími letadly. Posledním byl pak loni přílet Airbusu A380 Emirates už k nové stojánce.

Obr dříve zabíral místo i pro další lety

Až do loňského roku totiž letiště nebylo schopno v případě příletu letadel velikosti Airbusu A380 odbavovat na okolních stojánkách další lety, což komplikovalo provoz. Bezproblémové odbavování vyřešila až přestavba příletové stojánky. Do stavebních úprav, které v budoucnosti zlepší konkurenceschopnost pražského letiště, investovalo Letiště Praha 150 milionů korun.

Airbus A380 přistál v Praze. Airbus A380 přistál v Praze. | Blesk.cz - Petr Novotný

Parametry Airbusu A380:

  • Délka: 73 metrů
  • Rozpětí křídel: 80 metrů
  • Maximální kapacita: Při jiném rozložení sedadel až 880 cestujících

Stroj Emirates má 429 sedadel v ekonomické třídě, 76 sedadel v byznys třídě a 14 soukromých kabinek v první třídě na horní palubě letadla.

adinaha ( 1. května 2016 18:20 )

Nevím proč, ale něčím mi svou velikostí a přepychem připomíná Titanic.... Přejme Airbusu a hlavně cestujícím lepší osud.

zigzag ( 1. května 2016 15:58 )

Ale kdez, nikdo nikam lìtat nebude, ale budou nàm tu rovnou pristàvat cmoudi bez cekacì doby za plotem nekde u Rakous..

Ruudazvostravy ( 1. května 2016 15:22 )

 Pánečku,to je éro.Bezva,tak že vot teťka může každej letět do Důbaje i gdyš f portmonce lóve némaje.

Zobrazit celou diskusi