Ústavní soud se v úterý přiklonil na stranu otce, který chtěl vrátit poplatek za přítomnost u porodu svého dítěte a označil ji za projev ústavně zaručeného práva na rodinný život, jehož výkon nelze nijak zpoplatnit.

Pražská porodnice U Apolináře spadající pod Všeobecnou fakultní nemocnici se rozhodla k středečnímu dni tento poplatek zrušit. A to jak v případech spontánního porodu, kdy činil 300 korun, tak při císařském řezu, u kterého bylo účtováno 800 korun. „Protože jsme chtěli zareagovat okamžitě, v tuto chvíli nevybíráme poplatky za vůbec žádný úkon spojený s přítomností otce nebo osoby blízké při porodu,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Filip Brož.

O poplatku za přítomnost otce u porodu bude jednat i Ústav pro péči o matku a dítě v pražském Podolí, kde si za ni druhý rodič nebo osoba blízká zaplatí 1300 korun. „Na základě včerejšího jednání k tomu budeme zaujímat stanovisko, ale v tuhle chvíli ještě není hotové,“ uvedl sekretariát podolské porodnice.

V Brně za 500 korun. Na Vinohradech, v Ostravě nebo Olomouci zdarma

Fakultní nemocnice v Brně za přítomnost otce nebo osoby blízké u porodu účtuje částku 500 korun, ve které je zahrnuto zdravotnické oblečení pro doprovod, pokoj nebo například nárok na úklid a hygienu. O tom, jestli poplatek zruší, je prý ještě předčasné mluvit. „Ten nález teprve včera vstoupil v platnost, takže na to v tuto chvíli neumím odpovědět,“ informoval mluvčí brněnské fakultní nemocnice Pavel Žára.

„V případě osob blízkých u porodu neúčtujeme žádné poplatky,“ uvedl pro Blesk.cz mluvčí vinohradské nemocnice Lukáš Matýsek.

Podobně je tomu i ve Fakultní nemocnici Ostrava nebo Olomouc. „Poplatek za přítomnost otce či jiné blízké osoby u porodu nevybíráme už někdy od roku 2012,“ upřesnil mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. 

Ministerstvo vyzve nemocnice k úpravě ceníků

Rozhodnutí Ústavního soudu přivítala i ombudsmanka Anna Šabatová, podle níž má být účast blízkých při porodu bezplatná. Podle ní zákon dává pacientovi výslovně právo na přítomnost blízké osoby při poskytování zdravotních služeb. Nemocnice má povinnost přítomnost takového člověka umožnit a strpět. Zdravotnické zařízení tím neposkytuje zvláštní službu nebo nadstandard, ale plní zákonnou povinnost, takže není možné, aby za ni žádalo smluvní cenu.

Přitom zrušení poplatku za přítomnost otce nebo osoby blízké při porodu mělo v minulém roce porodnicím doporučit i ministerstvo zdravotnictví. Přípustné jsou podle něj přiměřené poplatky za skutečné náklady, jako je proškolení pro doprovod, jak se při porodu chovat.

„V návaznosti na aktuální nález Ústavního soudu ministerstvo zdravotnictví znovu vyzve nemocnice s porodnicemi ve své přímé řídicí působnosti k úpravě ceníků tak, aby odpovídaly závěrům ústavních soudců, aby se v ceníku jasně rozlišovalo, které platby jsou povinné a které volitelné, a také aby bylo zřejmé, že byť je platba povinná, není její úhrada podmínkou umožnění přítomnosti na porodním sále,“ upozorňuje vedoucí tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.

Lékařská komora: Nemocnicím vzrostou náklady

Přítomnost otce u porodu podporuje i Česká lékařská komora. „Tedy za předpokladu, že to chce i rodička. V některých případech to může být prospěšné. Na druhou stranu je ale korektní říct, že to není v žádném výkonu,“ informuje mluvčí komory Michal Sojka s tím, že nemocnicím s tímto vznikají náklady, které nehradí pojišťovny a momentálně je budou muset platit ze svého rozpočtu.

„Když teď Ústavní soud říká, že by se to platit nemělo, tak by se to mělo zohlednit v nějakém výkonu. Ty náklady s tím spojené jsou,“ vysvětluje Sojka. Řada nemocnic přitom ale už řadu let tento poplatek nevybírá.

Ve Fakultní nemocnici Olomouc mohou maminky své děti sledovat v „novorozenecké televizi“:

Fotogalerie
6 fotografií