Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plusy a přešlapy festivalu Sundance: Výborné filmy v přelidněném městečku

  • Autor: Václav Lang - 
    24. 1. 2016
    13:30

    Největší americký festival nezávislého filmu Sundance je v plném proudu. Reportér Blesk.cz ho v americkém Park City v Utahu sledoval tři dny a shrnul pro vás základní dojmy. Podívejte se, co se na festivalu daří a co naopak nevyšlo.

  • 1.Pestrá a bohatá nabídka filmů

    Nabídka je vskutku bohatá, a to jak do počtu filmů, tak do různorodosti snímků. Zkušeným organizátorům se podařilo nastavit program tak, že si každý přijde na své. K vidění jsou snímky od dramat přes komedie, biografické dokumenty, sociologické sondy po krátké filmy; od Spojených států přes Českou republiku nebo Irák až po Nový Zéland. Na festivalu se sešlo skutečně to nejlepší, co nezávislá filmová scéna nabízí.

    Některé z filmů bude možné zhlédnout na stanici Sundance Channel, která je distribuovaná v České republice a na Slovensku společností AMC Networks International.

     

    Filmový festival Sundance Filmový festival Sundance | Sundance Institute

  • 2.Profesionální organizace

    Letošní ročník festivalu je od začátku do konce výborně profesionálně zajištěn. Ať už jde o autobusy, které neustále zdarma pendlují mezi nejdůležitějšími místy festivalu, nebo napovídače, kteří jsou rozmístěni v ulicích a vždy rádi a s úsměvem s čímkoli poradí. Vše zatím klape do puntíku.

    Video  Lidé si užívají atmosféru festivalu Sundance v americkém Park City.  - Blesk - Václav Lang
    Video se připravuje ...

  • 3.Malebné horské prostředí

    Horský resort Park City, kde se festival každoročně koná, je úchvatné místo. Bez něj by Sundance ztratil velkou část svého kouzla. V minulosti už se sice opakovaně diskutovalo o přesunu festivalu, nakonec k tomu však nikdy nedošlo. Kdo by také nechtěl strávit těch několik dní v nádherném prostředí s výhledem na zasněžené vrcholky hor a provoněném svěžím vzduchem.

     

    Dějiště Sundance festivalu, městečko Park City Dějiště Sundance festivalu, městečko Park City | Václav Lang, Blesk.cz

  • 4.Přelidněnost festivalu

    Ruku v ruce s místem konání jde však také jeden z největších neduhů festivalu, a to je přelidněnost. V Park City trvale žije kolem sedmi tisíc lidí, na festival jich ale přijíždějí desítky tisíc. Není proto divu, že se v těchto dnech nedá v ulicích hnout. Problémy nastávají zejména tehdy, když se chce člověk najíst v restauraci nebo si jen odpočinout od rušné ulice v tiché kavárně. I tak banální záležitost jako vycházka na večeři se rázem změní v nekonečné obcházení podniků a následné smíření se s tím, že bez čekání ve frontě na ulici to prostě nepůjde.

     

    Filmový festival Sundance ve městě Park City Filmový festival Sundance ve městě Park City | Sundance Institute

  • 5.Horentní ceny

    Sundance je jedním z nejprestižnějších filmových festivalů na světě, proto se není čemu divit, že ceny jsou na hodně vysoké úrovni. Pro našince jsou často až kritické. Například balíček deseti filmů vyjde na 500 dolarů (12 500 korun), volný vstup na všechny filmy první nebo druhé poloviny festivalu stojí 3500 dolarů (87 500 korun). Na podobné úrovni jsou také ceny ubytování.  

    Festivalu by se snad daly ještě vytknout drobnosti v podobě zdlouhavého popojíždění v hustém provozu a podobně, ale jedná se o maličkosti, které se nevyhnou žádné akci takového rozměru.

     

    Main Street, hlavní symbol Park City i Sundance festivalu Main Street, hlavní symbol Park City i Sundance festivalu | Václav Lang, Blesk.cz

  • 6.Na festival se dostalo 117 filmů z 13 tisíc

    Celkem se letos na Sundance přihlásilo téměř 13 tisíc filmů, do soutěže jich postoupilo 117. Některé z nich bude možné zhlédnout na stanici Sundance Channel, která je distribuovaná v České republice a na Slovensku společností AMC Networks International.

     

    Podívejte se, jak to vypadá na festivalu Sundance: 

Zobrazit celou diskusi