Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V ordinacích řádí „batůžkáři“. Policie stíhá úplatné doktory za výdej léků

Policie stíhá už tři desítky doktorů. (Ilustrační foto)
Policie stíhá už tři desítky doktorů. (Ilustrační foto)  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mts - 
14. září 2015
07:40

Místo aby doktoři posílali pacienty do lékárny, někteří jen otevřeli šuplík a přípravek vydali sami. Jak odhalila protikorupční policie, lékaři dostávali od obchodníků peníze, dary či poukázky právě za to, že předepisovali léky určité společnosti. To je ovšem protizákonné a policie už stíhá přes tři desítky lidí. Jejich seznam se navíc neustále rozrůstá, uvedla MF Dnes.

„V některých případech docházelo k nezákonnému nakládání s léčivými prostředky, zejména k vydávání léků přímo v ordinacích,“ potvrdil MF DNES mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Mezi obviněnými jsou praktičtí lékaři z různých míst republiky, kteří měli brát úplatky mezi lety 2008 a 2013.

Vyšetřovatelé navíc prověřují dalších 200 doktorů. Lidé z oboru ale tvrdí, že ve skutečnosti vydává léky v ordinacích mnohem více lékařů. Přezdívá se jim batůžkáři a neodrazuje je ani fakt, že jim hrozí až 20milionová pokuta.

Na takovém chování se obvykle podílí lékárník nebo zástupce farmaceutické firmy, který lékaři umožňuje lék nezákonně vydat a profitovat na tom. Porušují tak zákon o léčivech a zpravidla také zákon o regulaci reklamy. Zároveň může jít o korupční jednání,“ uvedla mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Hana Pavlíčková.

Existují ovšem případy, kdy lék smí doktor vydat přímo v ordinaci. „Může jít o aplikaci injekce. Lékař také může pacientovi poskytnout lék přímo v ordinaci, když jeho zdravotní stav vyžaduje okamžité nasazení léku a je-li současně lékárna či výdejna léčiv nedostupná,“ dodala Pavlíčková.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi