Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zrušené poplatky opět zaplnily čekárny lékařů. Pojišťovny platí navíc miliardy

Čekárny u lékařů jsou po zrušení poplatku plnější až o pětinu.
Čekárny u lékařů jsou po zrušení poplatku plnější až o pětinu.  (Autor: Profimedia)
Autor: mts - 
8. listopadu 2015
11:15

Zatímco lidé od letošního ledna šetří na poplatcích za návštěvu lékaře, recept i pobyt v nemocnici, pojišťovny jen na kompenzacích vyplatí miliardy. Konec poplatků navíc zaplnil čekárny, praktičtí lékaři odhadují růst počtu pacientů o pětinu.

Pojišťovny odhadují, že kompenzace je letos vyjde na tři miliardy korun. Nejvíce zaplatí VZP. Jak informovaly Lidové noviny, ta v prvním pololetí vydala 1,1 miliardy. „Očekáváme, že za celý rok bude pojišťovnu tato kompenzace stát přes dvě miliardy korun,“ tvrdí náměstek VZP pro zdravotní péči Petr Honěk.

Další peníze vydávají pojišťovny kvůli zrušeným poplatkům za recept. Za jeden předpis platí 12 korun.

Toho se ale začalo zneužívat. Zatímco dříve doktoři psali na jeden recept i dvě léčiva, nyní je rozdělují. Pojišťovny tak vyplácejí víc, než by musely. „Lze se domnívat, že došlo k přesunu preskribovaných položek na jednom receptu na více receptů, a dochází tak k navýšení úhrady za výdej léků na předpis jednotlivým lékárnám,“ uvedl náměstek Honěk.

V první polovině roku narostl celkový počet receptů u běžných léků o 6,5 procenta a u individuálně vybraných léčiv o 4,9 procenta na celkem 20,7 milionu.

Víc času u lékaře, méně v nemocnici

A ještě jeden efekt zrušení poplatků má. Ordinace doktorů se plní stále víc. „Praktičtí lékaři jednoznačně potvrzují, že mají minimálně o pětinu více návštěv než loni,“ sdělil poslanec a místopředseda správní rady VZP Jiří Skalický (TOP 09).

Naopak i když skončil také poplatek za pobyt v nemocnici, lidé v těchto zařízeních netráví už tolik času jako dřív. Mírně se snižuje jak průměrná délka pobytu na lůžku, tak počet hospitalizovaných pacientů.

vipasenysenator ( 9. listopadu 2015 16:06 )

nebudu nic psát, s tímhle souhlasím a 17 listopadu s tím jdu na Albertov "balika:Zrušte všechny zdravotní pojišťovny a zřiďte jednu státní, prodejte jejich mramorová sídla a luxusní vozové parky a bude peněz ve zdravotnictví dost."

lipno ( 8. listopadu 2015 14:59 )

Proč jsem musel platit u lékaře a pak i v lékárně. za jídlo a pobyt v nemocnici bych to přežil

realistaii ( 8. listopadu 2015 13:00 )

Australská církev přiznala 620 případů zneužívání dětí kněžími skutečný počet obětí jen v samotném státě Viktorie blíží spíše číslu 10 000. novinky.cz/zahranicni/svet/279505-australska-cirkev-priznala-620-pripadu-zneuzivani-deti-kne zimi.html Uvedené případy se podle BBC staly během posledních 80 let. Podle skupin, které vyšetřování těchto případů vyvolaly, se však skutečný počet obětí jen v samotném státě Viktorie blíží spíše číslu 10 000. Katolická církev je pedofilní zločinecká organizace ,co kolaborovala s nacisty před, při i po válce ,upalovali,mučili,terorizovali násilně katolizovali české obyvatelstvo a kradli majetky lidem které upálili a které donutili k emigraci což byly přes 300 000 lidí jen v pobělohorské době , jakékoliv rozdávání majetku katolické církvi je zločin a aktéři jsou zločinci ,pedofilové? ?

realistaii ( 8. listopadu 2015 12:20 )

LŽETE Poplatky u lékařů zjevně nic neregulovaly, zato hodně posílili jejich bankovní konta http://www.novarepublika.cz/2015/11/poplatky-u-lekaru-zjevne-nic_1.html byl to jen další z mnoha podvodů degenerovaných pravicových zlodějských špinavců Nerad bych křivdil všem doktorům a lékařům co se týkalo (dnes už je to minulost) vybírání 30,-Kč poplatků při návštěvě ordinace obvodního či jiného lékaře, nicméně se potvrdilo, že poplatky zjevně nic neregulovaly (když ano, tak jen stav bankovních účtů doktorů), vybírání poplatků byl pravicovými politiky velmi důmyslně vymyšlený způsob, jak se legálně snadno a rychle dostat k penězům. Z morálního hlediska to však byl naprosto neakceptovatelný podraz na pacienty. Navíc to ve své době vyvolalo nemalé pozdvižení na politické scéně, protože bylo zřejmé, že jde o věc, kterou chtěla pravicová koaliční vláda P. Nečase prosadit v rámci tzv. úsporných opatření a různých balíčků, které se však staly spíše pohřebištěm ekonomiky, než spasitelem.

Zobrazit celou diskusi