Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývalý politický vězeň napsal Zemanovi ostrý dopis: Jak se Vám chodilo po dlažbě nasáklé krví? ptá se ho

Autor: rc - 
5. září 2015
13:47

Český prezident Miloš Zeman již podruhé zavítal do Číny. K výročí konce 2. světové války se zúčastnil přehlídky a oslav na náměstí Nebeského klidu. Na stejném místě, kde se Zeman usmíval do fotoaparátů po boku čínského vůdce, v roce 1989 tamní vláda zmasakrovala stovky studentů. Jeho účast na oslavách pobouřila politického vězně Jiřího Kubíka, který se okamžitě pustil do ostré Zemanovy kritiky.

Miloš Zeman se právě zdržuje v Číně. Na východ Český prezident zavítal už podruhé. Tentokrát tam odjel, aby se zúčastnil oslav konce 2. světové války. Po boku čínského prezidenta Si Ťi-pchinga se objevil i na přehlídce na náměstí Nebeského klidu.

Na tomto místě v roce 1989 v noci z 3. na 4. května čínská armáda na rozkaz tamní vlády zmasakrovala při demonstraci stovky studentů, kteří požadovali zavedení demokratických reforem.

Jakmile se o druhé cestě do Číny a účasti prezidenta na přehlídce dozvěděl nejmladší politický vězeň z 80. let Jiří Kubík, napsal prezidentovi pobouřený dopis s názvem „Dotaz občana na prezidentské zastupování ČR a jejích občanů“.

„Jak se Vám chodilo po dlažbě a asfaltu nasáklém uvnitř hektolitry krve studentů zavražděných vašimi čínskými přáteli?“ ptá se Kubík českého prezidenta.

Dopis začíná citací České televize, kde je zmíněno, že Čína na přehlídce ukázala více než 500 pozemních a námořních zbraní, na dvě stovky letounů, stíhaček a helikoptér. Na přehlídce se také objevily tanky, které zmasakrovaly a přejely stovky studentů.

„Čínská vláda pak několik týdnů zoufale čistila všechny skvrny od krve, vnitřností a mozků, aby navždy zlikvidovala stopy masakru,“ uvádí a vznáší směrem k Zemanovi svůj dotaz: „Jak se Vám na tyto masové vrahy v těchto tancích a na tribunách při přehlídce a oslavě Vašich čínských přátel, kterou jste osobně podpořil, dívalo? A jak se Vám chodilo po dlažbě a asfaltu nasáklém uvnitř hektolitry krve studentů zavražděných vašimi čínskými přáteli?“ ptá se Jiří Kubík ve svém dopise.

 Dopis došel do schránky pražského hradu 3. září a v pátek byl rozeslán českým médiím. „Prezident přijel do Čínské lidové republiky uctít památky 17 milionů Číňanů, kteří zahynuli za druhé světové války. Čína za této války vázala japonské divize. Pokud by tomu tak nebylo, mohlo by dojít k napadení SSSR – a válka mohla skončit jinak,“ napsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček serveru iDnes.cz.

Kubík v dopise Zemanovi také vytýká jeho účast na květnových oslavách konce světové války v Moskvě. Český prezident se tam objevil spolu s komunistickými diktátory a masovými vrahy za nedemokratické země Kuba a Severní Korea, píše ve svém dopise politický vězeň.

„Uvědomujete si, že jste těmto spoluoslavencům poskytl a dlouhodobě poskytujete podporu a legitimizaci moci a zločinecké politiky?“ táže se v dopise Kubík.

 Bývalý politický vězeň Zemana kritizuje za jeho výrazný a radostný zájem o východní nedemokratické země na úkor představitelů západního světa. Zemanovu cestu do Moskvy v květnu kritizovali i západní politici jako velvyslanec Andrew Schapiro a americký ministr zahraničí John Kerry. Kvůli kritice se Zeman rozhodl vynechat návštěvu vojenské přehlídky.

 

 

 

 

byvalyvoliccssd4 ( 6. září 2015 23:18 )

Článek je o Zemanovi a o Číně, debile.

tgbb. ( 6. září 2015 23:16 )

Vznášet dotaz na rusofilního exkomouše je blbost.

xiioma ( 6. září 2015 13:20 )

kobylai ( 5. září 2015 18:40 )

diskutujícím: Vy kokkotíci rozpolcený, víte vůbec co chcete? Nejdřív tady tvrdíte, že 11.září si zavinili sami američané, stejně tak ostatní teroristické útoky byli strojené a pak tady vykřikujete, že máte strach z uprchlíků hlavně kvůli terorismu?

kobylai ( 5. září 2015 18:22 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa