Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Prozradil Putin Zemanovi tajemství? ISIS prý rozprášil zvláštní jednotku USA

Autor: dv, mb - 
4. září 2015
16:10

Je to detail z čínské schůzky mezi českým a ruským prezidentem. Miloš Zeman (70) se s novináři podělil o překvapivou zprávu od Vladimira Putina (62). Ten mu prý prozradil, že Američané nasadili do boje proti Islámskému státu 600 mužů, jednotka však v boji proti islamistům totálně selhala.

„Prezident Putin mluvil o tom, že Američané vycvičili asi 600 lidí na válku proti Islámskému státu, ale protože byli vysazeni do nepřátelského území, tak z těch lidí mnoho nezbylo. Někteří přeběhli k Islámskému státu, jiní padli v boji a zbytek utekl,“ prohlásil Zeman v Číně.

O jednotce promluvil Zeman jako první

Tvrzení prezidenta Zemana o stovkách speciálně vycvičených vojáků pro boj s Islámským státem působí překvapivě. USA totiž dlouhodobě trvají na tom, že se chtějí vyhnout pozemní operaci proti fanatikům z Islámského státu a v současné době pozice džihádistů pouze bombardují.

Na druhou stranu – prezident USA Barack Obama (54) vyzval na jaře Kongres, aby schválil nasazení vojáků v Iráku. Nešlo ovšem o pozemní invazi, ale  právě pouze o použití speciálních jednotek. Podle prezidenta Obamy navíc vojenská intervence Islámský stát neporazí.

„Ideologii neporazíte zbraněmi, ale lepší, více atraktivní vizí pro společnost,“ prohlásil pak v červenci Barack Obama. O komentář k senzačnímu tvrzení prezidenta Zemana Blesk.cz požádal i ambasádu Spojených států v ČR, ta se zatím nevyjádřila.

Video Zeman o Američanech a ISIS - Blesk - David Vaníček
Video se připravuje ...