Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kiska rozčílil slovenské doktory. Dal přednost operaci u českých expertů

Autor: simao - 
24. srpna 2015
13:35

Zdraví je pro Slováky na prvním místě, ale ješitnost zřejmě hned na druhém. Slovenský prezident Andrej Kiska se totiž doma dočkal kritiky za úspěšnou operaci, kterou podstoupil v Plzni. Zákrok byl prý jeho vlastním rozhodnutím. Do přestřelky se zapojilo i slovenské ministerstvo vnitra, Kiska se však nadále brání, že mu operaci v zahraničí doporučili právě slovenští lékaři.

Kiska musel na operační sál poté, co ho dlouhodobě trápila bolest v oblasti kyčelního kloubu. Ve čtvrtek tak v Plzni absolvoval speciální operaci miniinvazivní technikou, tři dny si tam poležel v nemocnici. V Plzni jsou přitom na tento postup skutečně machři, plzeňská klinika je dokonce výukovým pracovištěm pro střední a východní Evropu.

Ve slovenských médiích se však objevily zprávy, že stejný postup by zvládli i lékaři na Slovensku. A tak se Kiska setkal s kritikou, že se nechal operovat v zahraničí ze své vůle a nespolehl se na slovenské zdravotnictví. Po návratu na Slovensko tak odpovídal i na dotazy, zda šlo o nedůvěru slovenským doktorům.

Kiska se však odkázal na radu slovenských lékařů. „Řídil jsem se tím, co mi lékaři pověděli, a ti mi doporučili pracoviště v zahraničí,“ odmítá slovenský prezident spekulace v rozhovoru pro Čas.sk a dodává: „Jsem přesvědčený, že máme mnoho špičkových lékařů. Určení diagnózy je komplikovaná věc, a i proto jsem svůj stav konzultoval s více doktory.“

Podle prezidentské kanceláře absolvoval vyšetření mimo jiné v Banské Bystrici, postup konzultoval také s doktorem Jánem Grauzelem, který je místopředsedou Slovenské společnosti pro artroskopii a sportovní traumatologii.

Překvapený Kiska: Přišli s tím po operaci

Jenže ke sporu si přisadila také mluvčí ministerstva vnitra Andrea Dobiášová, která podle serveru noviny.sk uvedla, že Kiskovi doporučili slovenští lékaři z Nemocnice svatého Michala v Bratislavě (která spadá právě pod ministerstvo vnitra), aby se nechal operovat v Ústřední vojenské nemocnici SNP Ružomberok.

„Lekáři z Nemocnice svatého Michala doporučili prezidentovi nemocnici v Ružomberoku, neboť oni ten zákrok nedělají. Ale to, že se rozhodl nechat operovat v Plzni, bylo jen jeho rozhodnutí,“ tlumočila Dobiášová údajné doporučení doktorů.

Prezidentská kancelář to odmítla, s tím, že po dobu plánování operace nikdo s takovým plánem oficiálně nepřišel. A Kisku to celé překvapilo. „Proč po operaci přišlo ministerstvo vnitra s tím, že jsem se mohl nechat operovat na Slovensku, netuším,“ říká nyní prezident pro Čas.sk.

Prezident ještě cítí bolest

Operace slovenského prezidenta proběhla v Česku každopádně bez problémů. Kiska kritikům zároveň vzkázal, že by i pro něj samotného a jeho rodinu byla operace na Slovensku jednodušším postupem.

„Určitě pro mě, ale i pro mou rodinu, která mě byla navštívit na otočku z Popradu, by bylo pohodlnější být ve Vojenské nemocnici v Ružomberoku, o které jsem slyšel mnoho dobrého. Všechny zákroky jsem doteď absolvoval na Slovensku,“ upozornil Kiska, který prý nadále pociťuje mírnou bolest. Ta ale není překážkou v jeho rehabilitaci. Slovenský prezidentský rekonvalescent ji absolvuje tentokrát v Popradu a v Bratislavě.

rudyptak48 ( 24. srpna 2015 19:40 )

promiňte překlepy...

rudyptak48 ( 24. srpna 2015 19:38 )

Mal sa nechať operovať v Považskej Bystrici. Tam majú supernemocnicu. Vrátnica vypadá ako kôlňa na drevo a tie ostatné budovy nevypadajú o moc lepšie. Personál je nadmieru "ochotný" . Neposkytnú vám žiadne informácie, ani keby vám pred očami váš príbuzný umieral. Slováci majú z Čechov stále komplexy. Prečo do Čiech chodia húfne študovať na medicínu Slováci? Prečo hodne lakárov a sestier v Čechách zostává v zdravotnístve pracovať aj po absolvoaní medicíny? Asi preto, že na Slovensku to stojí z prepáčením za hov-no.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa