Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prezident Kiska vyšel o berlích z nemocnice. Má zákaz chodit bez nich

Autor: ČTK, haj, Zbyněk Schnapka - 
22. srpna 2015
11:01

Slovenský prezident Andrej Kiska (52) krátce před desátou hodinou opustil nemocnici v Plzni, kde se podrobil operaci v oblasti kyčelního kloubu. Z nemocnice vyšel o berlích a nezapomněl ani poděkovat lékařům za jejich péči.

Hlava slovenského státu opustila nemocnici v Plzni po svých. Shromážděným novinářům Kiska řekl, že se cítí úměrně prodělanému zákroku velmi dobře. Poté poděkoval lékařům a personálu plzeňské nemocnice. „Věřím, že rehabilitace proběhne co nejdříve, práce je mnoho a byl bych rád, kdybych mohl být co nejdříve v paláci,“ nechal se slyšet prezident.

Při chůzi Kiskovi zatím pomáhají francouzské hole, ačkoliv si v nemocnici již věřil i na chůzi bez nich. Jakmile to ale zjistil jeho ošetřující lékař, politikovi za ten hazard vynadal. „Tak jsme mu to trošku zakázali. Rozumná doba je tak týden dva,“ řekl lékař Petr Zeman.

Kiska bez pomoci nasedl na zadní sedadlo mercedesu s tmavými skly a za doprovodu české i slovenské ochranky odjel do Prahy. Odkud ho čeká let vládním speciálem zpět do vlasti.

Cílem operace bylo zbavit pacienta bolesti a pokud možno jej vrátit co nejdříve do běžné denní zátěže. Rekonvalescence většinou trvá šest týdnů. Prezident dlouhodobě pociťoval bolest v oblasti kyčelního kloubu, proto podstoupil konzervativní formu léčby, která ale nepřinesla kýžený výsledek a bolesti přetrvávaly. Slovenští lékaři doporučili Kiskovi operaci miniinvazivní technikou právě v Plzni.

V Plzni se tomuto typu operací věnují lékaři téměř deset let. Ročně tým podle Zemana provede 70 až 100 operací, mezi pacienty jsou i špičkoví sportovci. Metodu přivezl v roce 2006 ze stáže v USA lékař Petr Nepraš, který byl také v operačním týmu prezidenta. Plzeňská klinika je pro tuto metodu výukovým pracovištěm pro celou střední a východní Evropu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa