Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putin je už i archeolog: Zapojí se do výzkumu na Krymu!

Autor: ČTK - 
31. července 2015
07:19

Ruský prezident Vladimir Putin se má znovu zapsat do povědomí ruské veřejnosti jako dobrodruh a objevitel. List Izvestija dnes na svých webových stránkách oznámil, že hlava státu se zúčastní průzkumného projektu, jehož cílem je mapovat trasu Hedvábné stezky, starověké obchodní trasy spojující východní Asii se Středomořím. Projekt má politický podtext: místem výzkumu bude okupovaný Krym.

Podle Ruské geografické společnosti, která průzkum organizuje, se projekt zaměří nejen na pamětihodnosti spojené s dávnými obchodními kontakty mezi Asií a Evropou, ale i na vraky antických plavidel pohřbených na dně Černého moře. Kdy se výzkum uskuteční, a jak se na něm bude Putin podílet, ruští výzkumníci tají.

Ukrajinský Krym, který Rusko loni na jaře násilně obsadilo a později anektovalo, nebyl vybrán náhodou, uvedla geografická společnost. "Jakmile se poloostrov stal znovu součástí Ruska, stala se oblast prioritou pro celou zemi," uvedla v prohlášení.

Putin se v minulosti zapojil už do poměrně dlouhé řady dobrodružných akcí, které mají zvýšit jeho popularitu mezi ruskou veřejností. Netají se ani svými vědeckými ambicemi. V roce 2009 podnikl v batyskafu Mir výpravu na dno Bajkalského jezera, o rok později se přidal k výpravě za sněžnými leopardy na jihu Sibiře.

Výprava na dno Černého moře, kde Putin našel dvě amfory, se v roce 2011 příliš nevydařila. Později byl Kreml nucen přiznat, že objev antických trofejí byl předem pečlivě připravený.

V roce 2012 Putin zaujal letem na deltaplánu, jímž prý chtěl navést bílé jeřáby na cestu do teplých krajin. Loni osvědčil svou pověst obětavého ochránce přírody, když vypustil do volné přírody trojici mláďat vzácného tygra amurského.

nosradamus ( 31. července 2015 12:59 )

Rudo Anakonda bol zas cestovatel'kazdy sme nejaky,Vlado je v pohode.

ernstthal ( 31. července 2015 09:41 )

Po Krymu budou v dohledné době následovat Putinovské archeologické vykopávky ve Varech.Ty jsou dnes také plné rusáků ....Rusáci zjistí že je nevybudovali Němci ale rusáci po roce 1945 ..Český bolševik zase zajásá jako v roce 1968 nad vychcaností bratra Slovana z Moskvy

dumik ( 31. července 2015 09:08 )

pokud si vybavuji, použít jadernou zbraň jako první a to kdekoliv si pro sebe jako první vyhradily USA - Rusko jen na svou obranu. ani mně nevyhovuje takové dělení světa, kdy USA rozsévá války a zmar po celém světě v zájmu svých oligarchů a v podstatě mne uklidňuje, když si USA jsou vědomy toho, že případný útok na Rusko bude následován válkou i na jejich území. Ono se jinak na válku kouká v TV a jiné je, když se boří taky jejich domy. Myslím, že jen pod touto hrozbou - a ani to není jisté - je šance, že si USA své agrese rozmyslí.

dumik ( 31. července 2015 09:05 )

no tak se rekreuje,naši politici jezdí do USA pro instrukce, plaví se po rybníku na Vysočině, okopávají zahrádky, probíhají se nazí na soukromých jachtách v Itálii... no a Putin se účastní archeologické výpravy. Z laiků tam nebude sám, i u nás je pomoc laiků přijímána při podobných akcích

istyl ( 31. července 2015 08:36 )

a s velkou pompou objevi(jakoby najde) carsky dedičny řetěz...a ten kdo ho najde a má, stane se báťuškou celé Rusi...a dodavám : na Věčné časy a nikdy jinak...ale tu uz tu bylo...

Zobrazit celou diskusi