Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nová ruská doktrína: Naše je Středozemní moře, Atlantický oceán i Arktida

Autor: mb - 
27. července 2015
15:55

Prezident Vladimir Putin (62) u příležitosti Dne vojenského námořnictva schválil novou doktrínu. Rusové si podle ní osobují právo nejen na značnou část Arktidy, ale „ruský medvěd“ navíc bedlivě sleduje i Černé moře a dokonce Atlantický oceán.

„Změny v mezinárodních vztazích a expanze NATO na východ“ přiměly Rusko sáhnout do dokumentu, který měnilo naposledy v roce 2001, tedy před 14 lety. S podobným zdůvodněním upravil Kreml před šesti měsíci také vojenskou doktrínu ruské armády.

„Ruské“ oceány

Rusko se primárně zaměřuje na Arktidu, kde se dle expertů nacházejí bohatá ložiska ropy a plynu hluboko pod hladinou Severního ledového oceánu. „Navíc Arktida nám dává přímý přístup k Atlantickému a Tichému oceánu,“ zdůraznil strategický význam oblasti vicepremiér Dmitrij Rogozin (51).

„Nesmíme zapomenout ani na oblast Krymu a Sevastopolu … Samozřejmě též musíme obnovit svou přítomnost ve Středozemním moři. Pozornosti nesmí uniknout ani Atlantický oceán a přibližování NATO k našim hranicím,“ doplnil Rogozin.

Rusko versus NATO

Vztahy mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem jsou na bodu mrazu od té doby, co se připojil Krymský poloostrov k Rusku. Západ mluví o anexi, Kreml o znovusjednocení. Ukrajinu navíc stále sužuje občanská válka na východě země. Minulý měsíc navíc NATO schválilo navýšení sil rychlé reakce na trojnásobek, tj. 40 tisíc mužů, kvůli údajné ruské hrozbě. Vojáci mají být kromě Pobaltí umístěni na základnách v Polsku, Rumunsku a Bulharsku.

Milník pro námořnictvo?

Vladimir Putin mezitím oznámil, že upravená vojenská námořní doktrína je „milníkem pro budoucnost námořnictva“.

„Je to nesmírně důležitá úprava. Lidé si musí být jisti, že stát nikdy nezapomene na sociální aspekty obsažené v tomto dokumentu a aplikuje je tak, že lidé dostanou to, co očekávají za svou službu v této extrémně těžké a důležité sféře,“ prohlásil ruský prezident. Ruská námořní doktrína poprvé obsahuje body, které mají lidem sloužícím v námořnictvu zajistit určitý sociální standard.

Den námořnictva, který připadá na 26. července, a vyhlášení nové doktríny provázela masivní vojenská paráda. Málem ale skončila tragédií. Jedna z odpálených střel daleko nedoletěla a hned se potopila do moře...

 

gabreta ( 28. července 2015 01:40 )

Kdybys byl na světě za komančů, tak bys byl tipickej tupej svazák! Vlézt do prd.ele až po kotníky i bez Indulony tomu, kdo ti zrovna šéfuje! Přesně takový blbové jako seš ty, tenkrát vřvávali "Ten kdo stojí na chodníku, podporujou Ameriku"! Někam to můžeš dotáhnout soudruhu. Jen tak dál!!

gabreta ( 28. července 2015 01:35 )

Teď to ale vypadá, že se Amíci uzbrojili sami. Tak zadluženej stát, jako jsou oni nenajdeš!!

abcd.abcd. ( 27. července 2015 22:32 )

Jako potrava pro prasata?

eliska963852 ( 27. července 2015 22:11 )

Copak, něco se ti zase nepovedlo? No hlavně, že ses vyzvracel, ubožáku zakomplexovanej.

zkzkz ( 27. července 2015 22:02 )

Zobrazit celou diskusi