Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Římě našli historický poklad: Pod Koloseem dřímal akvadukt z doby před Kristem

Autor: ČTK, deb - 
6. dubna 2017
10:22

V centru italské metropole byly při stavbě nové linky metra objeveny zbytky zřejmě nejstaršího římského akvaduktu. Podle italských archeologů, které citoval španělský deník ABC, jde o výjimečný objev. Kromě části vodovodního potrubí starého přes 2300 let se při stavbě římského metra našla i hrobka z doby železné.

„Zbytky akvaduktu byly objeveny při hloubení šachty metra linky C, jejíž výstavba začala před dvěma lety,“ uvedla archeoložka Simona Morrettaová. Dodala, že výjimečný objev se nachází v hloubce asi 20 metrů, jen kousek od slavného Kolosea.

Podle Morrettaové i dalších archeologů jde s největší pravděpodobností o akvadukt Aqua Appia, který byl postaven v roce 312 před Kristem. Tento nejstarší římský akvadukt zásoboval obyvatele Říma asi 73 000 kubických metrů vody denně. Byl postaven z kvádrů vulkanického původu a v téměř celé své délce 16,5 kilometru vedl z bezpečnostních důvodů pod zemí. V 5. a 6. století byl využíván jako kanalizace.

Asi 32 metrů dlouhá část akvaduktu, která byla objevena, bude nyní demontována a kousek po kousku vyzdvihnuta na povrch, aby mohla být znovu spojena a vystavena pro veřejnost.

Kromě antického vodovodu byla nyní při stavbě římského metra objevena i hrobka z doby železné v hloubce asi 18 metrů. V ní se našlo mnoho předmětů uložených do země spolu s nebožtíky. Podle listu ABC jsou mezi nimi i zbytky jídla, respektive zvířat či drůbeže, což pomůže archeologům a historikům dokreslit obrázek o jídelníčku starých Římanů.

Během stavby linky C byla už nalezena řada archeologických předmětů. Ty si mohli už o tomto o víkendu prohlédnout zájemci během „dne otevřených dveří“ v nové stanici San Giovanni, kde bylo vytvořeno minimuzeum. Stanice má být uvedena do provozu na podzim.

VIDEO: Tróju objevil Heinrich Schliemann, podívejte se ale, jak to bylo ve skutečnosti

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi