Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

V Česku dopadený gangster Maslák: Trest za vydírání si odpyká na Slovensku

Autor: ČTK - 
28. května 2015
12:57

Slovák Miroslav Maslák, kterého české soudy potrestaly desetiletým vězením za vydírání podnikatelů, si zbytek trestu odpyká na Slovensku. Údajný šéf slovenského gangu vyděračů Maslák čelí ve vlasti stíhání za různé trestné činy.

Šéf sekretariátu slovenského sboru vězeňské a justiční stráže Adrián Baláž řekl, že na Slovensko byla z ČR k výkonu trestu za vydírání převezena osoba, jejíž jméno neupřesnil. Uvedl pouze, že vězeň bude na žádost slovenských soudů předveden před soudce.

Na Slovensku byl Maslák obžalován z několika trestných činů. Spolu s komplici je podezřelý například ze zapalování aut, poškozování kaváren nebo vybírání takzvaného výpalného. V případě uznání viny mu hrozí přísnější trest, než mu uložily české soudy.

Maslák letos uspěl u Evropského soudu pro lidská práva se stížností na Slovensko za to, že slovenské soudy v minulosti v přiměřené lhůtě nerozhodly o jeho žádosti o propuštění z vazby. Štrasburský soud mu za to přiznal odškodné 5000 eur (137 000 korun) a dalších 1500 eur jako náhradu výloh.

V Česku členové gangu stanuli před soudem za vydírání podnikatelů v České republice. Olomoucký vrchní soud loni potvrdil desetiletý trest vězení, který Maslákovi uložil nižší soud. Další čtyři členové gangu dostali tresty od tří let do 8,5 roku vězení.

Video Maslákův transport provázela silná bezpečnostní opatření. - Blesk - Slávka Červená
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání