Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Okradli dědičku L'Oréal o miliardy: Soud je poslal za mříže

Autor: ČTK, zrk - 
28. května 2015
20:10

V kauze zneužití důvěry dědičky kosmetického gigantu L'Oréal Liliane Bettencourtové padly ve francouzském Bordeaux tresty vězení pro čtyři lidi, kteří se pohybovali v její bezprostřední blízkosti. Nejznámější postava v případu, mondénní fotograf François-Marie Banier, má jít do vězení na půl roku a zaplatit pokutu 350 000 eur (9,6 milionu Kč). Hlavně ale také má vrátit 92leté Bettencourtové 158 milionů eur (4,3 miliardy Kč) včetně úroků, které z ní vylákal na darech.

Francouzská justice tak uzavřela dlouholetý proces s osobami obviněnými z toho, že zneužily špatného duševního stavu Liliane Bettencourtové, dědičky kosmetické firmy L'Oréal, a připravily ji o značné částky.

Kromě Baniera, který byl odsouzen k třem letům vězení, ale jen šesti měsícům nepodmíněně, půjde za mříže například i jeho intimní partner Martin d’Orgeval. Ten dostal trest 18 měsíců nepodmíněně. Vězení nemine ani bývalého správce majetku Bettencourtové Patrice de Maistrea a advokáta Pascala Wilhelma, kteří byli rovněž odsouzeni k odnětí svobody na rok a půl nepodmíněně.

Případ měl i politický nádech. Ukázalo se totiž, že Bettencourtová je zapletena do skandálu s nelegálním financováním prezidentské kampaně ve prospěch bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, s údajnými daňovými úniky a s praním špinavých peněz. Navíc o tom údajně věděla manželka bývalého ministra práce Erika Woertha, která byla správkyní jejího majetku v letech 2007 až 2010. V případu byl ale Woerth dnes osvobozen.

Nejbohatší Francouzka, hlavní majitelka kosmetického impéria L'Oréal Liliane Bettencourtová, je podle letošního žebříčku časopisu Forbes 10. nejbohatším člověkem světa s odhadovaným majetkem v hodnotě přes 40 miliard dolarů (přes bilion Kč).

I kvůli kauze zneužití její „slabosti“ byla Bettencourtová v roce 2010 zbavena svéprávnosti. Francouzská média spekulují, že Bettencourtová trpí demencí a Alzheimerovou chorobou. Soud rozhodl, že se o ni má starat jako poručník vnuk Jean-Victor Meyers. Správa majetku byla svěřena nejen Jeanu-Victorovi, ale i dceři Françoise Bettencourtové-Meyersové a vnuku Nicolasovi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi