Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podnikatele Mezeru zachránila před vězením amnestie: Musí ale zaplatit 633 milionů

Mezera má v kauze Chvalovského zaplatit 633 milionů korun
Mezera má v kauze Chvalovského zaplatit 633 milionů korun  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK ljš - 
11. prosince 2015
10:36

Podnikatel v masném průmyslu Zdeněk Mezera se podle soudu dopustil úvěrových podvodů v kauze bývalého fotbalového bosse Františka Chvalovského, kvůli amnestii mu však nelze udělit trest. Mezera má ale zaplatit Komerční bance škodu přes 633 milionů.

V letité kauze údajných stamilionových úvěrových podvodů rozhodl nepravomocně Městský soud v Praze, spis míří k vrchnímu soudu, protože Mezera se na místě proti verdiktu odvolal. V případu dostali dříve trest další tři lidé, trestní stíhání zastavila amnestie, Mezera však trval na projednání věci.

"Obžalovaný Mezera se uznává vinným v celém rozsahu obžaloby a rozsudku z roku 2011," řekl soudce Kamil Kydalka. Podle něj se podnikatel dopustil několika úvěrových podvodů a při jednáních s Komerční bankou uváděl hrubě zkreslené údaje. Mezera tvrzení vyšetřovatelů odmítá, novinářům po jednání řekl, že má pro odvolací jednání další důkazy o tom, že žádný podvod nespáchal.

Obžalovaní podle spisu způsobili bance škodu 1,5 miliardy korun. Zástupci různých firem, které byly personálně a majetkově propojeny, údajně předstírali, že chtějí půjčit peníze na financování svých obchodů. Platili jimi ale hlavně své předchozí dluhy.

Údajné podvody se staly v roce 1998 a 1999. Městský soud v Praze původně uložil v červnu 2011 Chvalovskému desetiletý a Mezerovi sedmiletý trest, ostatní dostali šest až osm let. Odvolací pražský vrchní soud tento rozsudek ale zrušil a věc vrátil senátu předsedy Kamila Kydalky z Městského soudu v Praze k novému projednání.

Kydalka se pak obrátil na Ústavní soud (ÚS), protože dospěl k názoru, že amnestie prezidenta Václava Klause z ledna 2013, která zastavila i trestní stíhání přesahující osm let, je protiústavní. ÚS jeho stížnost odmítl a Kydalka na základě amnestie musel zastavit stíhání všech pěti obžalovaných.

realistaii ( 11. prosince 2015 11:29 )

amnestie kapitalisty zločince agenta CIA z rodinky kolaborantů s nacisty Havla zachránila 30 000 vrahů ,pedofilů a podvodníků amnestie kapitalisty Klause zachránila 110 000 kapitalistických zlodějů zločinců a tunelářů napojených na mafie ods, top, kdu zel , tatínek a strýc vodní hlavy herce Mádla jsou odsouzení zločinci členové mafie ODS to ovšem ve svém manipulačním videoklipu zapomněl oznámit lidem čr církevní zlodějinou pravice ukradla občanům přes 200 mld, LTO 100 mld a FVE bilion, lobista Janoušek pral pro vládní mafii pravice = mafie stamiliony přes pět zemí .....justiční mafie pravice vše zahladila, policie objevila tajná konta vládní mafie ODS Později vyšlo najevo, že ekonomická kontrarozvědka spojuje s možným financováním ODS i další zahraniční účty v těchto světových bankách: - Union Bank, Curych - Austria . Bank, Vídeň - Citibank, New York - Bank of Bermuda, Hongkong - Merryl Lych Int., Londýn - Nomura Securities, Londýn............................na tato konta ukládali úplatky úspěšní privatizátoři stovek vytunelovaných podniků ..justiční mafie pravice vše pokryla http://zpravy.idnes.cz/vysetrovani-souvisi-s-tajnymi-konty-v-zahranici-fb4-/domaci.aspx?c=990729_085 326_domaci_jkl z těchto peněz jsou zakládány stále nové pravicové mafie každá pro ČR nevýhodná smlouva=porušení povinností při správě veřejného majetku,viz CASA,církevní tunel,Pandur,Tatra církevní zlodějina 200 mld, zdvojnásobení ceny výkupu energií fotovoltaiky pravicí 2006 PROMOPRO ,Drobil a 3000 milionů čistička , drábekcard,drábeksystem,IKEM,IZIP,pandur,iveco,dingo,samopaly,minomety, opencard ,kocourkova konta z daňových rájů, babákův strýček, bártovy kapříky, ,john oraprint, nechali 12.2 mld z MUS švýcarsku ,liberecká lyžovačka, 650 mega key investments ,dpp praha, tunel blanka 10 mld,bendl 1 mld ztráta středočeské nemocnice, kalousek padáky ,tunel pražského okruhu 60 mld, LTO 100 mld , tv nova 10 mld , diag human 15 mld , kalouskovy padáky,moderni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání