Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slovenský mafiánský boss terorizoval Česko: Za mřížemi stráví deset let

Soud polsla Miroslava Masláka na deset let za mříže
Soud polsla Miroslava Masláka na deset let za mříže  (Autor: Blesk - Slávka Červená)
Autor: ČTK, sč - 
26. listopadu 2013
12:38

Hlava vyděračského gangu Miroslav Maslák ze Slovenska dostal 10 let. Ostatní čtyři obžalovaní, dva Slováci a dva Češi, mají podle rozsudku strávit za mřížemi od tří do 8,5 let. Slováky soud navíc na neurčito vyhostil z České republiky. Všichni obžalovaní vinu odmítají.

Maslák a další Slováci Tomáš Ďuriš a Vladimír Haviar čelili obžalobě z vydírání, porušování domovní svobody, nedovoleného ozbrojování a šíření poplašné zprávy. Radovan Helis ze Vsetína se údajně dopustil vydírání a šíření poplašné zprávy, Jan Surý ze Vsetínska vydírání. Prvním čtyřem hrozilo až 12 let, Surému až osm let. Soud uložil Haviarovi 8,5 roku, Duřišovi osm let a čtyři měsíce, Helisovi pět let a Surému tři roky vězení. Obžalovaní se vyhlášení rozsudku nezúčastnili.

Muži údajně vymáhali oprávněné i vymyšlené pohledávky, podnikatelům vyhrožovali, zapalovali auta, stříleli na jejich domy i na vozidla. Podle obžaloby bylo poškozeno asi 25 lidí a firem. Způsobená škoda činí podle státního zástupce nejméně 1,25 milionu korun, vyděračskými praktikami chtěli muži údajně dosáhnout zaplacení částky více než 12,5 milionu korun. V ČR působili asi od jara do listopadu 2012 poté, co tři z nich přišli ze Slovenska, kde jsou stíháni pro obdobné skutky.

Maslák v tuzemsku založil společnost Final Solution (česky Konečné řešení), jejíž činnost byla podle státního zástupce Romana Kafky formálně založena na legálním vymáhání pohledávek. Později však obžalovaní kvůli neúspěšnému vymáhání pohledávek od dlouhodobých a "zkušených" dlužníků údajně sáhli i k nezákonným praktikám. Maslák byl podle Kafky vedoucím skupiny, Ďuriš a Haviar mu byli údajně podřízeni a plnili jeho pokyny, Helis a Surý podle státního zástupce aktivně na činnosti skupiny spolupracovali.

Údajný boss slovenského podsvětí Maslák je jako jediný ve vazbě. Kvůli němu dřívější zasedání soudu doprovázela přísná bezpečnostní opatření, kdy na pořádek dohlíželi po zuby ozbrojení těžkooděnci.

oliiiii3 ( 27. listopadu 2013 10:14 )

A odsedi si pulku a muzou pokracovat na novo...a jeste se budou mstit.

andreslawicky ( 26. listopadu 2013 13:19 )

Rozsudek je nepravomocný Blesk jako vždy slaví moc brzy .Maslák není žádný kašpárek ale člen klanu který dnes vládne na Slovensku pod jménem klan ,,Piťoucou,,v této skupině jsou členové cizinecké legie,vetráni z vojenských misí a kupa policajtů kteří pochopili že je lepší jezdit v mercedesech místo škodovek ve službě.Maslák je tvrdý a hlavně když ho zavřou v base si udělá podmínky aby mohl dál řídit svoje lidi venku telefon mu přinese za 5 tisíc každý bachař a ještě mu bude dělat zeď

aluman ( 26. listopadu 2013 12:48 )

Po přečtení titulku jsem se zaradoval, že Babiš půjde konečně sedět (a ne do politiky) jak si zaslouží. Tak nic, no.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání