Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ženy berou o 7000 Kč méně! Muže válcují jen policistky, recepční a vrátné

Ženy vs. muži. Kdo a kde vydělá více?
Ženy vs. muži. Kdo a kde vydělá více?  (Autor: scom, archiv Blesku)
Autor: Radka Růžičková - 
22. dubna 2015
18:45

Dřou, a přesto berou méně, než muži se stejným vzděláním a na stejném místě. Jsou první při propouštění a poslední při povyšování. Ženy prostě mají na trhu práce smůlu!

Statistiky jsou neúprosné. Průměrný plat mužů a žen se liší o téměř 7000 korun hrubého! A situace zůstává už léta téměř stejná. Vyplývá to z analýzy Platy.cz, kam svůj příjem a pozici anonymně svěřilo přes 80 000 uživatelů. Kde jsou rozdíly mezi výdělkem největší? A existují profese, kde si žen cení více než mužů? Exkluzivně pro Blesk připravil portál Platy.cz tabulku třiceti profesí, která porovnává výdělky podle pohlaví.

I kdyby ale byl rozdíl v platech mezi pohlavími jen pár stovek, poznamená nižší výdělek ženu na celý život. Jak? Z nízkého platu má nižší například nemocenskou, nižší je případný invalidní důchod a pochopitelně i důchod starobní. „A například za rohlíky, bydlení nebo MHD platíme stejně, nikdo se nás v obchodě na pohlaví neptá. Náklady na život máme srovnatelné. Proto bychom měli za stejnou práci dostávat i stejný plat,“ uvádí Dombrovský. Podle něj je zarážející, že z tabulky je vidět, že i ve státní správě vydělává muž na pozici referenta v průměru o 1200 Kč více. „Měli bychom se ptát, proč. Státní správa by měla jít v případě rovnosti příkladem,“ říká analytik.

Ze třiceti srovnávaných profesí jich pouze pětina fandí ženám. Jenže rozdíly jsou v řádech pouhých stokorun. Nejlépe jsou na tom podle statistik policistky. Proti svým drsným kolegům uvidí na výplatní pásce o šest stovek víc. Lépe než muži pak na tom jsou i personalistky, recepční, vrátné a učitelky na základní škole.

Tady vedou ženy Tady vedou ženy | platy.cz

Největší rozdíly jsou u manažerů

„Na první pohled jsou rozdíly ve výdělcích ve většině profesí jen několik stovek, tisícovka. Ale s rostoucí zodpovědností se zvedá i plat a bohužel i rozdíly v odměňování,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC, která Platy.cz provozuje. V top managementu podle něj muži berou až o polovinu více, takže rozdíly můžou jít do desítek tisíc korun. „A protože už ve středním managementu, na pozicích vedoucích obchodů, oddělení či odborů, je třetina žen, v průměru docházíme na oněch sedm tisíc korun,“ vysvětluje Dombrovský.

A proč vlastně berou ženy méně? Dá se říct, že platy ženám táhne dolů starostlivost a péče o jejich blízké. Nastartovanou kariéru jim totiž většinou stopne mateřství a rodičovství. A když děti odrostou a ženy by se konečně mohly věnovat své kariéře, musí se zase často starat o své nemohoucí rodiče.

Péče o blízké jako brzdu kariéry vidí i Tomáš Ervín Dombrovský, analytik společnosti LMC. Řešením by podle něj mohly být částečné úvazky a více možností aspoň občas pracovat z domova.

Tady vedou muži Tady vedou muži | platy.cz

japos22 ( 22. dubna 2015 19:54 )

Neopruzujte s něčím, co není pravda - hovada - statistika bez reality je sračka - už to chápeš Pleskáči?

hanedu ( 22. dubna 2015 19:40 )

Moc na tyhle průzkumy nedãm, muž má tendenci svůj plat nadhodnocovat, ženy naopak. Objektivní data takové rozdíly nevykazují. Příklad rozdílu ve výši mzdy u referenta státního úřadu je zavádějící....ženy vykazují nižší efektivitu, mají schopnost věci komplikovat a protahovat.

Zobrazit celou diskusi