Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Egyptský prezident na summitu: Arabské země jsou nebezpečné a nestabilní

Prezident Egypta se na summitu setkal se saúdským králem a jemenským prezidentem
Prezident Egypta se na summitu setkal se saúdským králem a jemenským prezidentem  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
28. března 2015
11:50

Arabské země čelí bezprecedentnímu nebezpečí, které ohrožuje jejich stabilitu a identitu. V egyptském Šarm aš-Šajchu to dnes na úvod dvoudenního výročního summitu Ligy arabských států (LAS) prohlásil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí. Podpořil nynější koaliční zásah muslimských zemí v Jemenu proti šíitským povstalcům a vyzval k vytvoření společných obranných sil, které budou na hrozby vůči arabským zemím reagovat. Saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd řekl, že vojenská intervence bude pokračovat, dokud se situace v Jemenu nezlepší a nestabilizuje.

Sísí označil podle agentury Reuters vojenskou akci v Jemenu za nevyhnutelnou poté, co se do tamních vnitřních záležitostí vložila „cizí mocnost“. Britský ministr zahraničí Philip Hammond v pátek řekl, že Saúdská Arábie se rozhodla zasáhnout kvůli obavám, že moc Jemenu převezme režim podporovaný šíitským Íránem. Teherán již odmítl obvinění, že povstalcům poskytuje zbraně. 

Podle Salmána bude mezinárodní muslimská intervence v Jemenu pokračovat, dokud to bude nutné a dokud Jemen nebude opět bezpečným místem. Kuvajtský emír šajch Sabah Ahmad Džábir Sabah na summitu označil šíitské povstalce v Jemenu za hrozbu pro region. 

Jemen, kde se Saúdská Arábie spolu se svými spojenci rozhodla vojensky podpořit režim jemenského prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který čelí tlaku šíitských rebelů z klanu Húsíů, bude jedním z ústředních témat vrcholné schůzky. Zásahu se pod vedením Rijádu účastní Egypt, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Súdán a Maroko. Pákistán žádost o poskytnutí vojáků zvažuje. 

Dalším důležitým bodem konference je vytvoření zmíněných společných vojenských sil. Ve čtvrtek se ministři zahraničí LAS shodli na návrhu příslušné rezoluce, o kterém by účastníci summitu měli hlasovat.

gogo ( 28. března 2015 12:24 )

Američané destabilizovali přepadením Iráku, Afghanistánu, Libye a podporováním "povstalců" v Sýrii celé oblasti, kde svrhli tamní vlády (byť autoritářské) a vyvolali zde anarchii, chaos a uprchlické tsunami mířící na Evropu. Američané sázeli vítr a Evropa sklízí bouři...

Zobrazit celou diskusi