Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hanka a Tonča jsou na svobodě! Poprvé po dvou letech uviděly slunce a lidský úsměv

Autor: dce, ČTK - 
28. března 2015
08:54

Češky Antonie Chrástecká (27) a Hana Humpálová (27) před dvěma lety unesené v Pákistánu teroristickou skupinou al-Káida jsou na svobodě! Ze zajetí je po dlouhém vyjednávání dostala turecká nezisková organizace IHH. Podle premiéra Sobotky už jsou obě dívky v Česku.

Podle dostupných informací dívky zachránila turecká humanitární organizace IHH. S teroristy připojenými na al-Káidu vyjednávali dva měsíce. Dívky se v pátek v noci dostaly do Turecka a setkaly se s vedoucími členy organizace.

Informaci o propuštění obou dívek potvrdil Blesk.cz i zdroj z ministerstva zahraničí.

"Dali jsme dohromady veškeré naše prostředky, abychom je dostali zpět. Dnes jsme je v bezpečí dopravili k jejich rodinám," uvedl mluvčí organizace. "Antonie a Hana byly v zajetí dva roky, bylo to pro ně moc těžké," dodal. Dívky byly uneseny 13. března roku 2013 při turistické cestě přes Pákistán.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Turecká média zveřejnila fotografie propuštěných Češek, z nichž je zřejmé, že obě ženy jsou v pořádku. Vypadají unaveně a pohuble, ale stojí na nohou a nezdá se, že by byly zraněné. Na fotografiích jsou stále zahalené, mají muslimské oblečení i šátky. I pod volným šatem je ale vidět, že se na nich dva roky v šíleném zajetí podepsaly, zejména pak na Tonče.

Tončina sestra se k celé věci odmítla vyjádřit. Na dotaz, zda je ráda, že je její sestra po dvou letech konečně doma, odpověděla: "Samozřejmě."

"Poprvé v životě jsme viděly zbraně a ozbrojené muže. Pořád nevíme, proč nás unesli. Neustále tam někdo střílel a vybuchovaly tam bomby, ale časem jsme si zvykly," uvedla Hanča. "Poprvé po dvou letech jsme viděly slunce a lidský úsměv," dodala.

"Nemůžu uvěřit tomu, že jsme tady, bojím se že je to sen," prohlásila Tonča. Řekla také, že nejhorší část celého únosu bylo odtržení od rodiny. "Jsem teď tak šťastná!"

"Jsem velmi rád, že mohu potvrdit, že se dnes ráno vrátily zpět do České republiky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, děvčata unesená před dvěma lety v Pákistánu. Za to, že jsou zpátky se svými rodinami, vděčí humanitární akci, realizované tureckou neziskovou organizaci IHH - Insani Yardim Vakfi," uvedl pro Blesk.cz premiér Sobotka. "Dovoluji si i jménem rodin požádat média o respektování jejich soukromí a sám za sebe oběma děvčatům přeji pokud možno rychlé zotavení a návrat do běžného klidného života," doplnil.

Video Mrazivé video s Hankou a Tončou, dívkami unesenými ozbrojenci v Pákistánu - /Archiv rodin Hanky a Tonči/
Video se připravuje ...

Hana Humpálová (27) a Antonie Chrástecká (27) přijely do Pákistánu ze sousedního Íránu a chtěly pokračovat do Indie. 13. března 2013 je ale skupinka osmi až deseti ozbrojenců v Balúčistánu zajala a odvezla terénním automobilem neznámo kam.

Od té doby únosci doručili do Česka dvě videonahrávky. Na jedné z nich se zlomené dívky již loučily se životem. „Až umřu, myslete na mě v superlativech. A nebuďte dlouho smutní, protože budu na hezčím místě,“ prosila své blízké Antonie. „Nevím, kolik času mi zbývá,“ řekla zase Hanka. 

janina7777 ( 30. března 2015 07:54 )

 hanča a tonča jděte do perdele...

milosuvadvokat ( 28. března 2015 23:32 )

pane jo

milosuvadvokat ( 28. března 2015 20:38 )

až je odvšiví, tak sundají šátky

milosuvadvokat ( 28. března 2015 20:25 )

kua Pájo ty se namakáš, u všech článků, těším nás že nejsi pilot

pjotri ( 28. března 2015 17:19 )

MNE TAKY NE.. CELY JE TO DIVNY

Zobrazit celou diskusi