Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do babyboxu v Ústí nad Orlicí odložili chlapečka: Pupečník měl zavázaný tkaničkou od bot!

Chlapeček odložený do babyboxu měl pupečník obvázaný tkaničkou od bot.
 (Autor: Blesk - Jiří Čada)
Autor: ČTK - 
25. března 2015
06:59

Do babyboxu v Ústí nad Orlicí ráno někdo odložil čerstvě narozeného chlapce. Jedná se o druhé dítě odložené v babyboxu v tamní nemocnici. Letos je to sedmé dítě zanechané v některé z těchto speciálních schránek a celkem 119. od jejich zavedení v Česku. Chlapeček měl pupečník obvázaný tkaničkou od bot.

Dítě bylo do schránky odloženo kolem 02:00. „Orlickoústecký klučík mě na minutku trochu zneklidněl. Ze špinavé bundy, ve které byl zabalený, totiž nebylo vidět vůbec nic,“ řekl zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. „Druhé děťátko odložené do babyboxu v Orlickoústecké nemocnici si jako výbavičku přineslo ještě ručník a tkaničku do bot, kterou mělo zavázaný pupečník. Jinak bylo nahé,“ doplnil.

Chlapec byl pojmenován po primáři porodnického oddělení nemocnice Dionýzu Zakálovi. Prvním dítětem v tamním babyboxu byla holčička Lucie. Dohromady bylo v českých a moravských babyboxech dosud odloženo 48 chlapců a 71 dívek. Za zhruba deset let vzniklo v Česku 64 babyboxů.

Babybox je v podstatě novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. Ve chvíli, kdy je do něj dítě vloženo, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál daného zdravotnického zařízení. Schránky jsou umístěny tak, aby se ženy nemusely bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí.

Například právě v dnešním případě z Ústí nad Orlicí by mohl babybox znamenat rozdíl mezi životem a smrtí odloženého dítěte. Pokud by matka schránku k dispozici neměla, a odložila by tak nahé dítě zabalené jen v bundě někde venku, hrozilo by chlapci podchlazení. Přízemní teploty ráno v Ústí nad Orlicí klesly až pod nulu.

alenam ( 25. března 2015 18:03 )

zauber, žij si dál ve svý dementní zabedněnosti a nevnucuj se. Tobě jsem to nepsala, pro tebe by to bylo házení perel sviním, jelikož všechno co je mimo tvojí pokroucenou "realitu" nejseš schopnej přijmout.

zauber ( 25. března 2015 16:32 )

Božena Němcová psala lepší báchorky a pohádky. Ale také uměla být velmi chudou a přesto milující matkou. Inu, komu není shůry dáno. Tomu nedá nic ani to moudré ráno.

alenam ( 25. března 2015 15:51 )

Hnusnej seš a dobou nebo čímkoliv jiným si vlastní odpornost omlouvaj jenom duševní kriplové.

alenam ( 25. března 2015 15:48 )

Přestaň debilně fantazírovat o mém parazitování na státu. Děláš to stejně jenom proto že je nad tvoje síly pochopit, že i někdo kdo je zcela soběstačný může mít, na rozdíl od debila jako jsi ty, pochopení pro situaci rodičů kterou ty si při svojí omezenosti nedokážeš ani nechceš představit.

zauber ( 25. března 2015 15:39 )

Máš pravdu, ale jenom v tom, že jsem hnusnej. Ale naše doba je ještě hnusnější a o mnoho těžší. Navíc bude hůř.

Zobrazit celou diskusi