Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čech zajatý islamisty v Libyi: V den únosu měl odjet!

Autor: Eva Hradilová, zrk - 
12. března 2015
05:00

Stačilo jen pár hodin, a unesený Čech Pavel H. by byl v bezpečí. V den přepadení ropného pole Ghaní byla totiž naplánovaná evakuace celého tábora! Pozdě.

V Ghaní normálně pracovalo 62 lidí, kvůli obavám o bezpečnost svých pracovníků ale společnost část z nich odvolala a zůstali tam jen ti důležití pro chod místa, 11 cizinců a 3 Libyjci. Ti pak měli tábor opustit 6. března odpoledne, ve 14 hodin tomu ale zabránilo přepadení islamistů.

Podle VAOS do tábora vrazilo pět ozbrojených mužů. Ti pracovníky, kteří se tam zrovna nacházeli, shromáždili, naložili na auta a odjeli s nimi na sever.

Tábor v Ghaní byl podle firmy dobře chráněn, byl obehnán plotem, za kterým byla ještě bezpečnostní zóna. Hlídali ozbrojení členové Ochrany ropných zařízení, což je jednotka libyjské armády, která má na starosti střežení ropných polí. Ani ta ale nebyla schopna útočníky IS zastavit.

VAOS v Libyi působí už přes 30 let, po celé zemi má 10 stálých pracovišť. Pracují pro ně lidé z 24 zemí, nejvíce jsou zastoupeni Filipínci, z Evropy pak 10 Poláků, 10 Rakušanů a 8 Srbů, Bulhaři, Chorvati, Němci, Malťané a Bosňané. Po incidentu v Ghaní evakuovali také nedaleký tábor Zella, kde pracovalo 51 cizinců.

Adam Dolnik, expert na terorismus: Podle odborníků i přes zapojení tajných služeb zřejmě Čechům nezbývá než čekat, až se únosci ozvou. Jenže to může trvat klidně rok! „Na druhé straně tak teroristé vytvoří pocit absolutní beznaděje, která jim potom hraje v dalších vyjednáváních do karet,“ vysvětlil pro Aktuálně.cz expert na teroristy Adam Dolnik. Ozbrojená záchrana ale nic neřeší. „80 procent všech mrtvých rukojmí je právě z pokusů o záchrannou akci,“ dodal.

Karel Randák, exšéf rozvědky: Doby, kdy Češi měli na Blízkém východě skvělé zpravodajské kontakty, se sametovou revolucí zmizely. „V Libyi působili vojenští poradci, stavební firmy. Je to ale dlouhá doba, co ti lidé odešli,“ řekl pro MF Dnes bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. A »oživení« těchto kontaktů může být bez výsledku. „Možná už je tamní společnost natolik ,překopaná‘, že tihle lidé nemají žádný vliv,“ uvedl Randák.

Video Mořské vlny zbarvila krev: IS popravil 21 křesťanů na pláži! - Tomáš Polák, Reuters
Video se připravuje ...

y1xcvbnm ( 12. března 2015 10:11 )

Moje řeč, přesně vystižené !!!!!!!

y1xcvbnm ( 12. března 2015 10:10 )

 Touha po penězích je velká a tak lidi zbytešně riskují.

popocatepetl ( 12. března 2015 08:02 )

„Odmítl evakuaci“? V reálu jde o to, že kamarádovi dal při evakuaci přednost. Evakuace musela probíhat postupně, v tom prostředí to jinak nejde. Někoho na řízení logistiky potřebujete nechat až do konce, do poslední evakuační party. Máme-li věřit dřívějším informacím, střídali se na té pozici po třech týdnech 4 Češi. Jeden tam ještě byl a chystal se k odjezdu, druhý ho přijel vystřídat. Firma evakuovala, vzali toho, co už měl jet domů, toho čerstvého nechali do poslední party. Ta už těsně odjet nestihla. Můžete mu vyčítat, že chlap s rodinou a třemi dětmi nenechal práce v Lybii už minulý rok, když bylo jasné, že riziko je podobné jako u vojáka v první linii. Ale řeči o odmítnutí evakuace zní jako totální blbost. Neodmítl, jen zůstal do poslední party připravené k evakuaci. A ta už to naneštěstí nestihla.

zigzag ( 12. března 2015 07:36 )

Ale ty jsi tam mel delat prostituta, ty jsou hajeni

tummy ( 12. března 2015 07:30 )

popocatepetl:✅ souhlas Konečně někdo normální

Zobrazit celou diskusi