Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Akvabely, ohňostroj a klanící se mladý vůdce: V KLDR oslavili narozeniny Kim Čong-ila!

Autor: ČTK - 
16. února 2015
09:09

Mohutný potlesk papalášů, vojenská přehlídka kadetů, vystoupení akvabel, obří ohňostroj a ceremonie, na kterých nemohl chybět mladý diktátor Kim Čong-un –  komunistická Severní Korea si připomněla svého zesnulého vůdce a Kimova otce, který zemřel v roce 2011. 

Severokorejci si dnes připomněli den narození svého zesnulého vůdce Kim Čong-ila, otce současného vládce KLDR Kim Čong-una. Zástupy lidí pokládaly květiny u Kimova památníku v hlavním městě Pchjongjangu, kde se v noci na dnešek na počest jeho posmrtných 73. narozenin uskutečnil i obří ohňostroj.

Památce svého otce se v mauzoleu jako první o půlnoci místního času poklonil syn Kim Čong-un a další vysocí představitelé režimu.

Narozeniny bývalých vůdců Severní Koreje jsou v zemi státním svátkem. S velkou pompou se každoročně 16. února připomíná narození Kim Čong-ila, který vládl do své smrti v prosinci 2011, a 15. dubna pak výročí jeho otce Kim Ir-sena, zakladatele a „věčného vůdce“ KLDR.

Právě v tyto dny tisícovky armádních důstojníků hromadně přísahají věrnost vedení KLDR a dynastii Kimů. Organizace pro ochranu lidských práv Human Rights Watch dnes připomněla Kimovo výročí po svém: v prohlášení upozornila na to, že tento muž stál během své 17leté vlády v čele jednoho z „nejkrutějších a nejrepresivnějších“ režimů na světě a že občané KLDR během těchto let zažili hladomor i systematické páchání zločinů proti lidskosti.

vipasenysenator ( 16. února 2015 10:25 )

kdy už konečně dostanete rozum vy zm rde

montyjack123 ( 16. února 2015 09:24 )

Strejka nějakej vylitej a asi usnul.

Zobrazit celou diskusi