Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Závory nahoře, světlo zhasnuté a... Auto málem smetl vlak!

Autor: Pavel Schuster - 
13. prosince 2014
05:00

Životu nebezpečné! Na přejezd, kterému ve středu nefungovaly závory, málem vjelo auto. Na poslední chvíli ale stačilo vycouvat! Kdyby ne, řidič mohl zemřít!

Nedaleko Terezína na Litoměřicku ve středu krátce po poledni přijíždí k přejezdu bílý favorit. Závory jsou zvednuté, bílé světlo nesvítí, červené nebliká.

Řidič auta ale najednou třeští oči. Po trase Praha – Děčín jede nákladní vlak. „Byl už na kolejích, najednou viděl, jak se na něj řítí vlak. Rychle tam dal zpátečku a vycouval ven. Dvě tři vteřiny a ten vlak by ho nabral,“ popisuje Milan Kozelek napínavou situaci.

Stál za favoritem u přejezdu a byl svědkem toho, jak řidič bílého auta o vlásek unikl smrti.

Podivná porucha

„Jednalo se o atypickou poruchu, kdy přejezd byl ve výstraze, tedy zavřený až do doby, než na něj vjel vlak. V té chvíli se přejezd otevřel a signalizoval volno,“ řekl Blesku Marek Illiaš ze správy železniční dopravy.

V takovém případě je povinen strojvedoucí snížit rychlost na 10 kilometrů za hodinu a před přejezdem troubit. To se ale nestalo. „Závory byly nahoře, nesvítilo bílé ani červené světlo,“ oponuje čtenář Blesku pan Kozelek, který fotografie pořídil.

„I v těchto případech ovšem platí, že přejezd je stále označený křížem. Každý řidič by měl vědět, že kříž znamená výstrahu a povinnost dát přednost vlaku,“ doplnil Illiaš.

Závada na přejezdu nebyla poprvé. „V roce 2012 jsme řešili případ, kdy byla na přejezdu obdobná porucha, tehdy strojvedoucí jezdili pomalu a houkali. Jeden ale nedodržel příkaz a nejel sníženou rychlostí,“ řekl Blesku mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

 

gabreta ( 13. prosince 2014 23:11 )

Taky dobrý. Dám jich víc!!

obluda.pb ( 13. prosince 2014 22:30 )

Chápu, že si sám/a musíte dát palec nahoru. Takovou pí.ovinu nemůže ocenit nikdo jiný než autor...

gabreta ( 13. prosince 2014 21:41 )

Jen dobrodruh vjede na železniční přejezd bez zpomalení a opravdu pořádného rozhlídnutí i když je jakkoli a čímkoli chráněn!! Přes to si někdy pohrávám s myšlenkou, jestli za ty poruchy zařízení na přejezdech u nás nemůže Miloš Zeman, jestli by se nemělo protestovat a vystavit mu červenou kartu!!

pgga.. ( 13. prosince 2014 14:43 )

Je to slabý,ale aspoň jsi se zas neztrapnil jako vždy kozo.mrde

pgga.. ( 13. prosince 2014 14:37 )

bjutifl je zapařenej buk,co si hraje na čub.ku

Zobrazit celou diskusi