Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zeman ukázal prezidentům kanál. Čím je na Hradě pohostil?

Autor: simao, ČTK - 
11. prosince 2014
20:41

Označil to za svůj sen. Kanál Dunaj - Odra - Labe. Miloš Zeman dnes na Hradě přijal středoevropské prezidenty. Řešila se hlavně doprava. A protože po jednání vyhládlo, došlo i na slavnostní večeři. Podávala se husí paštička i telecí svíčková.

Na dnešní zasedání přijeli prezidenti Polska Bronislaw Komorowski, Slovenska Andrej Kiska, Maďarska János Áder, Rakouska Heinz Fischer a Slovinska Borut Pohur.

Setkání je naplánováno i na pátek, kdy by hlavním tématem měla být energetická infrastruktura. Například plynovody. Dnes se však řešila hlavně doprava. A Zeman hlavy států pozval na výstavu o kanálu Dunaj - Odra - Labe, která bude příští týdny na Pražském hradě otevřena i pro veřejnost. "Je to můj oblíbený projekt, ale nelekejte se, nebudu vám ho vnucovat. Pouze vás seznámím s vizualizací tohoto projektu," poznamenal Zeman. Projekt označil za jeden ze snů. "Bez snů je život politiků nudný a bez významu," dodal prezident.

Své vzácné hosty pozval však samozřejmě i na večeři. Menu bylo následující:

• Husí paštika podávaná s křupavým toastem

• Husí kaldoun

• Telecí svíčková s grilovanou zeleninou, pepřovou omáčkou a gratinovanými brambory

• Krém mascarpone s čokoládovou zmrzlinou a malinami

Prezidenti zemí visegrádské čtyřky, Rakouska a Slovinska se přitom dnes shodli na vytvoření evropského investičního fondu, který by podporoval dopravní infrastrukturu. Mluvili hlavně o dostavbě a modernizaci železniční a dálniční sítě.

V případě železnice řešili třeba spojení Prahy s Vídní a Lincem, Bratislavy s Budapeští nebo polského Štětína a slovinského Koperu. Zeman také zmínil záměr vybudování vysokorychlostní železnice z Frankfurtu nad Mohanem do Prahy a dále na východ. Toto spojení podle hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka nazval novodobým Orient Expresem.

japome ( 12. prosince 2014 17:31 )

to mu stále myslí víc jak kterémukoliv střízlivému zde je důkaz

japome ( 12. prosince 2014 17:30 )

když ti nevadí zadek USA - není o čem diskutovat

salto ( 12. prosince 2014 14:44 )

Krakonoši-už jim nehoď žádnou perlu s... Nechápou oč vlastně kráčí

zabibol ( 12. prosince 2014 14:21 )

Komunistické bláboly a lži.

zabibol ( 12. prosince 2014 14:21 )

Kanál Zeman???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa