Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemanovy výroky o Rusku jsou pozoruhodné a znepokojující, varuje senátor z USA

Autor: ČTK, simao - 
20. listopadu 2014
07:55

Vlivný republikánský senátor John McCain je velmi znepokojen postojem českého prezidenta Miloše Zemana vůči Putinovu Rusku. Zemanovy výroky a akce označil za pozoruhodné. Západ by měl podle McCaina na ruskou agresi na Ukrajině reagovat mnohem razantněji, měl by Kyjevu dodávat zbraně a postavit se ruské propagandě.

„Jsem velmi znepokojen trendem v některých zemích východní Evropy, včetně České republiky. Některé věci, které zazněly o Rusku, názorové změny, které se udály,“ řekl McCain ve včerejší debatě o odkazu Václava Havla, která se uskutečnila v knihovně amerického Kongresu. Konkrétně se přitom zmínil o maďarském premiérovi Viktoru Orbánovi a o Miloši Zemanovi.

„Vidíme výroky českého prezidenta, které jsou velmi pozoruhodné,“ podotkl McCain. „Zdá se, že je tu jakási názorová změna a snaha vyjít s Vladimirem Putinem,“ uvedl neúspěšný kandidát na amerického prezidenta. Zároveň připomněl nedávný pražský protest proti Zemanovi, který označil za velmi temperamentní.

McCain také připomněl českého exprezidenta Václava Havla. „Myslím, že by byl velmi znepokojen některými výroky českého prezidenta,“ dodal americký senátor.

Jde o zatím nejsilnější veřejnou kritiku české diplomacie z úst amerických politiků. V minulosti ji vyslovovali spíše neoficiálně a americký velvyslanec v Česku Andrew Schapiro hovořil o tom, že některá vyjádření českých představitelů k Rusku a jeho postupu na Ukrajině vzbuzují v USA pochybnosti.

Video Zprávy: Výprask pro Zemana nejen za k*ndy! A „zloděj Klaus“? - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Rusko jako benzinová pumpa

Zeman na sebe i ve světě upozornil mj. vystoupením na konferenci na řeckém Rhodu, kterou však organizoval ruský oligarcha a Putinův blízký spolupracovník Vladimir Jakunin. V minulosti také hovořil o tom, že na Ukrajině nedochází k ruské invazi. A to i v době, kdy zástupci NATO informovali o tisícovkách ruských vojáků a o těžké vojenské technice na východě Ukrajiny.

McCain však kritizoval také samotnou reakci USA a Západu na ukrajinskou krizi. V případě EU vidí senátor problém v její přílišné závislosti na ruské ropě. „Rusko je benzinová pumpa převlečená za stát,“ poznamenal senátor. „Evropská unie funguje napůl, jestli vůbec,“ přitakala mu bývalá americká ministryně zahraničí Madeleine Albright, která se diskuze zúčastnila také. O ruském prezidentovi Putinovi pak řekla, že trpí sebeklamem a snaží se obnovit moc SSSR.

ninka64 ( 21. listopadu 2014 10:28 )

USA klidně poruší Ženevské dohody, oni PÁNI SVĚTA mohou všechno že!

ninka64 ( 21. listopadu 2014 10:27 )

Dnes jedná USA o dodávkách zbraní na Ukrajinu, vždyť o to jim šmejdům americkejm šlo od samého začátku, kdy rozpoutali nepokoje na Ukrajině . Jediný cíl byl vyvolat konflikt s Ruskem . Bude válka, vy debilní Havloidi , to jste chtěli????

ninunka ( 21. listopadu 2014 01:22 )

nebudu tě dál obtěžovat santí: dle slov z písně- tě chápu- a to hrozné slovo- prostě O.K. PS: Taloši tomu říkají prozaicky- "nech to plavat"

ninunka ( 21. listopadu 2014 01:04 )

abíčko-tak ti budu říkat..ju? za: 1. mně nejde o politiku co vychrlí média- ale o to, co jsem zažila a viděla- takže toliko můj postoj vůči USA. 2.santix není hlupák- v mnoha směrech - co jsem poznala jeho i jinak, určitě ne 3. ale - jak jsi mně poznal u Hopse- jsem velká naivka- o to tvrdší je ten náraz PS: moc Ti děkuji za včerejšek,že jsi se mně zastal- to neudělá ve virtuálu skoro nikdo- o to více si toho vážím

doodledoctor ( 20. listopadu 2014 21:25 )

A vytěrák Putinovy ***e Zeman.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa