"Chceme, aby se chováním a výroky Miloše Zemana zabýval Senát. Bojíme se, kdo vlastně na Hradě vládne. Naším cílem je proto získat pod petici 10.000 podpisů, aby se jí musel Senát zabývat. Nyní máme zhruba 3000," řekl ČTK organizátor petice Michal Majzner. Podle jeho slov Zemanovy výroky a proruský postoj poškozují v zahraničí dobré jméno České republiky.

Se sbíráním podpisů začali organizátoři již v září, nejvíce jich získali během pondělních demonstrací. Nyní je na petičních arších asi 3000 podpisů a organizátoři tvrdí, že většina jich připadá na mimopražské obyvatele ČR. Vyvracejí tak prohlášení Zemana, že proti němu protestují hlavně pražští příznivci jeho soka z prezidentské volby Karla Schwarzenberga. Podpisy budou organizátoři dále sbírat každý víkend na Staroměstském náměstí v Praze.

Organizátoři rovněž při dnešním protestu natočili pro Zemana videozdravici, ve které mohl každý účastník krátce k prezidentovi promluvit. Jeden z nich tak například zahrál na píšťalu motiv moravské lidovky a zazpíval ji s pozměněným textem se slovy, aby se prezident vrátil na Vysočinu. Po celou dobu shromáždění také mohli lidé přinášet dary k Zemanovým narozeninám. Na závěr se všichni přesunuli před bránu Pražského Hradu, kde skandovali a následně zazpívali oblíbenou píseň prezidenta T.G.Masaryka Ach, synku. Zemanovi směrem k Hradu ukazovali každých deset minut červené karty.

Protesty proti kontroverzním krokům a vulgárním výrokům prezidenta se konaly již v pondělí při oslavách 25. výročí demonstrací proti totalitě ze 17. listopadu 1989. V Praze a Brně se sešly dohromady tisíce lidí, na pražském Albertově dokonce účastníci oslav prezidenta vypískali a házeli po něm vajíčka. Dnešní happening na Hradčanském náměstí nazvaný "Miloši Zemanovi reflexi jeho jednání" byl klidný.