Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Molotovovým koktejlem chtěli vypálit ubytovnu, teď budou pykat!

Oproti ašské ubytovně na Zličíně lidé už takové štěstí neměli
 (Autor: Blesk)
Autor: dce - 
6. srpna 2014
23:18

V únoru 2012 se dvojice mladíků pokusila podpálit romskou ubytovnu v Aši. Jejich útok nikoho nezranil, pesto nyní čelí obvinění za rasově motivovanou vraždu ve stádiu pokusu. Oba muži jsou totiž aktivními členy neonacistické skupiny Blood & Honour a Combat 18.

Podle vlastní výpovědi Tomáše K. (24) byli on i jeho spolupachatel Michal P. (34) silně opilí. Nápad něco provést ovšem pocházel od Michala. Na benzinové pumpě naplnily několik PET lahví benzínem a vydali se ho požít k odpornému činu. Po cestě přelili hořlavinu do skleněných lahví a do hrdla nacpali kus hadru.

Molotovovým koktejlem se rozhodli zapálit romskou ubytovnu. Podle Michala P. je někdo vyrušil. Láhve tedy proti oknům domu hodili a rychle prchali pryč. Obyvatele ubytovny – kterých zde podle serveru novinky.cz bylo osmnáct včetně osmi děti – před uhořením zachránila okna s tvrzeným vnitřním sklem. Zápalná láhev tady začala hořet v meziokenním prostoru.

Celá výpověď ovšem působí o to podivněji, že ve vchodových dveřích ubytovny byl benzín rozlitý také. Vše nasvědčuje tomu, že oba muži měli svůj čin velmi době promyšlený. Útěk ze zapáleného domu by byl nemožný, kdyby hořela i jediná úniková cesta. Oba obvinění útok nepopřeli, jejich verze je ale obhájená značnou opilostí.

Přitom jsou jak Michal P. tak Tomáš K. propojení s Janem Balíkem (24) vůdcem české neonacistické organizace Blood & Honour. Přímo Balík měl na svědomí podpálení srubu v krčském lese v roce 2012. Podle jeho slov šlo o „levičácké doupě“. Za útok na ubytovnu nyní mužům hrozí až dvacet let vězení. Pokud bude soud přísný, mohou se však dočkat i výjimečného trestu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi