Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Ohnivé peklo v Kalifornii: Muž založil požár, který strávil 42 hektarů! Hrozí mu 7 let

Autor: ČTK - 
17. května 2014
11:38

Kalifornie se potýká s ohnivým peklem! Kvůli nezvykle horkému počasí se lesní požáry stále rozšiřují, odhadovaná škoda se vyšplhala už na 440 milionů korun. Ze založení jednoho z nich byl nyní obviněn sedmapadesátiletý muž. Za zničení území o rozloze 42 hektarů mu hrozí až sedm let za mřížemi.

Kalifornské úřady obvinily sedmapadesátiletého muže ze založení jednoho z deseti lesních požárů, které už čtvrtý den sužují oblast v okolí San Diega na jihu státu. Podle agentury AP muž vinu odmítá.

Policie připisuje Albertu Serratovi vinu na založení požáru, který strávil území o výměře 42 hektarů v okolí města Oceanside nedaleko San Diega. Požár vypukl ve středu a hasiči jej již dostali pod kontrolu.

Podle mluvčí státního zastupitelství okresu San Diego Tanyy Sierrové viděli svědci Serrata přikládat klestí do ohně v blízkosti ohrožených domů. Nikdo ho však prý neviděl požár přímo zakládat. Mluvčí také uvedla, že dotyčný muž není spojován s žádným dalším požárem. Pokud bude usvědčen, hrozí mu až sedm let vězení.

Kvůli rozsáhlým požárům na jihu Kalifornie už úřady nařídily 125 000 evakuací. Živel za poslední tři dny zničil nejméně 20 domů. Nejhorší situace je asi 60 kilometrů severně od San Diega. Silný vítr, kterým se oheň rychle šířil místními porosty, sice poněkud ustal, ale hasiči se nadále potýkají s devíti velkými požáry. Pomáhá jim i 22 vojenských vrtulníků.

Úřady odhadují, že nynější lesní požáry už způsobily škodu za více než 20 milionů dolarů (440,5 milionu korun). Nejsou ale hlášeny žádné oběti na životech. K neobvykle vysokému množství požárů v Kalifornii a dalších státech na jihozápadě USA nyní přispívá na jaro nezvykle horké a suché počasí.

Teploty v posledních dnech šplhají vysoko přes 30 stupňů Celsia - v Los Angeles bylo v úterý v poledne 35,5 stupně, což je o deset stupňů více, než je normální v tomto období. Kalifornští hasiči hlásí, že od začátku roku bojovali v různých částech státu již s 1350 různě velkými požáry, zatímco v jiných letech se obvyklé číslo pohybuje okolo 700.

londynskypes ( 17. května 2014 12:03 )

 ..spis ho zavrit na 70 let

Zobrazit celou diskusi