Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Doktora Čuněte hlídali těžkooděnci se samopaly: Byl trest 14 let nepřiměřený?

Autor: simao, ČTK - 
16. července 2014
13:35

"Doktor Čuně" Jaroslav Barták byl odsouzen na 14 let. Soud mu sečetl šest znásilnění, pět případů vydírání, sexuální nátlak, nebezpečné vyhrožování a manipulaci s omamnými látkami. Jenže podle jeho obhájce justice podlehla tlaku okolí a uložila nepřiměřený trest. Nejvyšší soud proto dnes projednával Bartákovo dovolání. Za bedlivého dozoru těžkooděnců.

Byly to pořádné manévry. Bartáka přivezli těžkooděnci vězeňské služby, se zbraněmi v ruce s ním zůstali i v jednací síni. Za přísných bezpečnostních opatření začal Bartákovo dovolání projednávat Nejvyšší soud.

Podle obhajoby je trest 14 let nepřiměřený. Společnost prý očekávala exemplární verdikt a Městský soud v Praze tomu vyhověl. Podle advokáta Martina Köhlera přitom soudy pracovaly jen s důkazy, které vypovídaly proti Bartákovi. "Není možné ignorovat vše, co svědčí v jeho prospěch," řekl Köhler.

Byl jsem sexuálně náročný, připustil Barták

Advokát požádal Nejvyšší soud, aby nařídil nové projednání případu, a to pokud možno u Vrchního soudu v Olomouci (a nikoli v Praze). Za podezřelou okolnost označil obhájce například to, že údajně znásilněné dívky nepředložily žádné zprávy od svých gynekologů a o Bartákových útocích vypovídaly až po několika letech.

"To, co mi bylo kladeno za vinu, jsem neudělal. Chci spravedlivý proces," řekl Barták. Připustil, že byl "sexuálně náročný", což prý asistentky věděly a akceptovaly to ze zištných důvodů.

Souhrnný trest 14 let si Barták vyslechl loni v červnu. Podle verdiktu vyžadoval po svých asistentkách sex jako součást práce. Ženy prý hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly jeho úkoly a naléhání. Někdy si měl pomoci tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám také údajně vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací a upozorňoval je při tom na své známosti s prominenty.

Ve vězení ničil zařízení a verbálně útočil

Nově však Barták čelí podezření dokonce i z přípravy vraždy tří lidí. Jejich usmrcení prý plánoval s několika dalšími vězni. Po odhalení jej vězeňská služba přemístila do jiného zařízení. Podle informací Práva chtěl Barták údajně nechat odstranit exšéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, pražského advokáta choděru a teplického pravoslavného kněze Eugena Frimanna. Všichni tři proti němu svědčili u soudu.

Obžaloba v případu zatím nepadla. "Ještě nemám ani spis," řekl dnes ČTK státní zástupce Radim Kadlček. U soudu však dnes proto zaznělo také hodnocení Bartákova chování ve věznici. Zpočátku prý měl problém přijmout režim, neposlouchal vězeňskou službu, ničil zařízení, verbálně útočil. Postupně se prý uklidnil, ubylo nadměrných požadavků i korespondence adresované různým institucím a osobnostem.

dietr ( 17. července 2014 00:19 )

je tak hnusnej, že i vězenska nasada od smetaku de zježí

tawon ( 16. července 2014 21:33 )

prevence, chlubí se dnes jak trénuje dorost hnůj slovník, kdo ví co s nima dělá

tawon ( 16. července 2014 21:30 )

pekna.potvora by měla preventivně dostat 2 roky, chová se tu jako čuně

tawon ( 16. července 2014 21:29 )

buban ( 16. července 2014 17:25 )

To nemusíte-vždyť jejich šéfin založila "Žurnalistickou akademii" či nějakou podobnou p.r.a.s.á.r.n.u. Původně jsem předpokládala, že pro své pisálky, ale buďto jsem se spletla, anebo výtvory pleskoňů ukazují na úroveň zmíněného institutu.

Zobrazit celou diskusi